Čokoládový dort s malinami á la pařížský

neděle 16. listopadu 2014

tento dort se stal tím nejoblíbenějším u nás v rodině. Žádá si ho manžel na narozeniny, stejně tak i moje mamča a příbuzní ze širšího rodinného kruhu. Je to zkrátka sázka na jistotu. Dort je výborný, sladký, extra čokoládový, vláčný a vždycky hrozně rychle zmizí. 













Ingredience
350 g polohrubé mouky
250 g cukru
1 prášek do pečiva (používám bezfosfátový)
1/2 hrnku kakaa (ideálně fair trade)
1/2 hrnku oleje (130 g)
1 lžíce jablečného octa (15 g)
1 lžíce citronové šťávy (15 g)
1 hrnek rostlinného mléka (300g)


Postup
Smíchejte mouku s kypřícím práškem, cukrem a kakaem. K suché směsi přilijte olej, jablečný ocet, citronovou šťávu a rostlinné mléko a vymíchejte těsto. 

Hotové těsto vlíjte do olejem vymazané a moukou vysypané dortové formy a péčte na 170°C 35 - 45 minut. Ke konci pečení zkontrolujte korpus špejlí, pokud je špejle po vytažení z korpusu suchá bez nalepeného těsta, je hotovo. 

Korpus nechte vychladnout, oddělte boky formy, omyjte je a vraťe zpátky ke korpusu. 


Krém

Ingredience
2 balíčky kokosové nebo sojové šlehačky soyatoo (celkem 600ml)
200g čokolády, používám fair trade (pokud použijete vysokoprocentní, chce to pak přidat ještě agávový a/nebo datlový sirup)
marmeláda pod krém
Postup
Korpus natřete marmeládou, vhodné jsou navinulé marmelády, například rybízová, nebo malinová. 

Čokoládu roztopte ve vodní lázni, v případě potřeby přislaďte sirupem (dejte pozor, ať se čokoláda nespálí, po celou dobu míchejte a hlídejte). Nechte ji chvilku vystydnout - nesmí být na dotek horká, protože by mohla zdrcnout šlehačku, ale nesmí ani ztuhnout. Po dobu chladutí čokolády začněte šlehat šlehačku. Čím déle vydržíte, tím bude nadýchanější a lepší. Když je čokoláda na dotek vlažná a stále tekutá, začněte ji postupně zašlehávat ke šlehačce. Když je veškerá čokoláda zašlehaná, přendejte šlehačku na korpus (nezapomeňte vrátit bok formy). Stěrkou urovnejte do hladka a dejte chladit do ledničky. 
Před nanášením polevy by se měl dort chladit alespoň 5-6 hodin.

Poleva 

Ingredience
100 g čokolády (poleva pouze navrchu), 250 g čokolády (poleva i na bocích), používám fair trade
1/4 hrnku kokosového mléka
v případě hořkých čokolád agávový sirup


Postup
Čokoládu roztopte ve vodní lázni s rostlinným mlékem, případně i se sirupem (opět dejte pozor, ať se čokoláda nespálí, po celou dobu míchejte a hlídejte). Čokoládu nechte trochu zchladnout, opět nesmí být horká ale nesmí ani ztuhnout. 
Mezitím omyjte a osušte ovoce a připravte dort. Pokud chcete polévat čokoládou pouze vršek, stačí vyndat dort z lednice. Pokud chcete polévat i boky, je třeba odstranit bok formy. Nožem objeďte dort po boku formy, poté bok formy odendejte. Na připravený dort nalijte čokoládu a urovnejte ji do hladka dlouhým hladkým nožem

Dort ozdobte podle nálady, například malinami a rybízem. 



You Might Also Like

4 komentářů

  1. Tenhle dort jsem dělala drahé polovičce na narozeniny a byl výborný, děkuju za recept! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes jsme dortík zakrojili a je naprosto fantastický. Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za super recept. Dort se povedl a je vynikající. Smetanu se mi podařilo vyšlehat do neuvěřitelného objemu, takže příště budu volit poloviční množství.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené recepty