Zeleninový boršč

sobota 15. listopadu 2014

Boršč je tradiční ruská polévka charakteristická rudou barvou. Je to zimní hustá polévka, která zahřeje i v těch nejtužších mrazech a to i díky krásné barvě, která v šedých zimních dnech opravdu potěší. Může se stát, že se vám její barva zalíbí natolik, že se i pomůcky v kuchyni přebarví na sytě rudou. :)












Ingredience 

Množství u téhle polévky určuji podle oka a vždycky vařím plný hrnec takže je berte orientačně a brambory se zelím přidávejte postupně až do požadované "hustoty" polévky.

Ingredience
bílé hlávkové zelí 2-3 hrnky

4-6 brambor
2 střední červené řepy
4 stroužky česneku
1 lžička sladké papriky
1/4 hrnku rajčatového protlaku 
sůl
ocet (dle chuti, já dávám 2-3 lžíce)
2-3 litry zeleninového vývaru

Postup

Nejdříve udělejte zeleninový vývar - na tuto polévku se vyplatí udělat opravdový a nepoužít bujon, polévka pak chutná úplně jinak.
Mrkev, petržel, celer, cibule, stroužek česneku, celý pepř, celé nové koření a bobkový list - to je asbolutní základ, ale můžete přidat i další kousky zeleniny, např. libeček, kousek košťálu z brokolice, pórek, růžičkovou kapustu, kousek kedlubny nebo květáku, můžete přidat i rajče. Barvu a výraznou chuť vývaru dodá také cibule, kterou rozkrojíte na půl a plochou stranu cibule opečete na oleji úplně do černa.


Když máte vývar hotový, oloupejte červené řepy a nastrouhejte je na jemném struhadle. Při manipulací s řepou počítejte s tím, že dočasně obarvíte vše, co ji přijde do cesty.
V hrnci rozehřejte trochu oleje a krátce opečte na tenké plátky nakrájený česnek. Počkejte, dokud nezavoní (pozor, nespalte ho) a přidejte k němu nastrouhanou červenou řepu. Krátce prohřejte a shrňte řepu na bok hrnce. Na volné místo přilijte kapku oleje, přisypte sladkou papriku, opravdu jen chvilinku prohřejte a rozmíchejte ji do řepy (když byste nebyli dost rychlí, paprika může zhořknout).  

Přilijte rajčatový protlak a zeleninový vývar.
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, zelí omyjte a také nakrájejte na kostky (respektive spíše čtverečky) a oboje přidejte do polévky, kterou přivedete k varu. Polévku osolte a vařte zhruba 15 minut, dokud brambory a zelí nezměknou. Nakonec dochuťte octem, nechte polévku chvilku rozležet a podávejte ji horkou. 


You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty