O veganství

sobota 22. listopadu 2014

Na úvod bych ráda citovala definici veganství podle britské Vegan Society, jejíž první členové stáli u vzniku a začátku používání slova vegan.

"Veganism is a way of living which seeks to exclude, as far as is possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose."


V překladu :


"Veganství je způsob života, který se snaží, tam kde je to možné a proveditelné, o vyloučení všech forem zneužívání a krutosti ke zvířatům - pro jídlo, oblečení a všechny další účely."

To znamená, že veganství není dieta, nemotá se jen okolo jídla, byť právě jídlo může být nejvíce vidět, přeci jen jíme několikrát denně. Veganství je filozofie, která chápe zvířata jako samostatné cítící bytosti, kterým nemáme právo určovat hodnotu, zacházet s nimi jako s věcmi a produkty. Zvířata nejsou lidem podřízená, nemají menší hodnotu než člověk. Zvířata jsou tu sama pro sebe, nejsou tu pro lidi k jejich zneužívání. A že lidé mají schopnost druhým ubližovat by nemělo znamenat, že ji budou využívat jak jen to nejvíc jde. Pak se člověk jako tvor naprosto vědomě staví na tu nejnižší příčku v historii světa, protože naprosto vědomě a mnohokrát s potěchou působí nesmírné utrpení druhým jen pro to, že má tu moc.
Veganem jsem pro zvířata, ne pro sebe. Zvířata, stejně jako lidé, cítí bolest, strach a smutek. Žádný cítící tvor na zemi by neměl procházet takovým peklem, jakým procházejí na celém světě každou vteřinu zvířata. A to vše se děje jen kvůli zvyku a chuti a ignoraci člověka, přestože člověk živočišné produkty ke svému životu nepotřebuje. Jak můžete vidět, nejen na tomto blogu, máme na výběr nepřebernou škálu bez krutosti připravených výborných pokrmů. Stejně tak máme na výběr materiály a prostředky, které nevznikly ze zabitých zvířat, a mnoho druhů zábavy a dalších aktivit, při kterých nejsou zotročována zvířata.

Každý z nás vědomě volí cestu. 
Buď zvolí krutost, destrukci a smrt nebo empatii, lásku a život.

Já mám jasno.

K.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Přesně pro tohle to všechno dělám a jsem ráda, že veganů přibývá. A normálně jsem zjistila, že (slyšela jsem to v dokumentech, ale sama jsem to dosud nezažila) lidi NEVĚDÍ, co vlastně dělají a podporují. A podle mě, to je ten největší problém.
    Silvi
    http://silviwitchen.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Oblíbené recepty