Čočková pečeně s povidlovou omáčkou a bramborovou kaší

neděle 16. listopadu 2014

Čočková pečeně je výborné, syté a chuťově velmi plné jídlo. Hodí se i na sváteční příležitosti, neurazíte jím ani návštěvu. Kombinace čočky se zeleninou i ovocem a vše doladěné výraznou švestkovou chutí je opravdu úžasný chuťový zážitek. Příprava tohoto pokrmu je trošku složitější, ale výsledek stojí opravdu za to.  








Čočková pečeně

Ingredience (4 velké či 6 běžných porcí)

3/4 hrnku čočky v suchém stavu (150g)
3/4 hrnku vlašských ořechů (150g)
1/3 hrnku slunečnicových semínek (40g)
3 lžíce rozemletých lněných semínek (40g) + 1/2 hrnku vody (100ml)
3 stroužky česneku
2 cibule (100g)
2-3 mrkve (150g) 
2-3 jablka (150g)
1/3 hrnku rozinek (50g)
3/4 hrnku rozemletých ovesných vloček (100g)
2 lžičky čerstvého či sušeného tymiánu
sůl, pepř

Postup

Čočku předem namočte na 4 hodiny, před vařením slijte a propláchněte. Čočku uvařte - v tlakovém hrnci 15 minut, v obyčejném 45 minut.
Mrkev a jablka oloupejte a nastrouhejte na jemno, česnek oloupejte a prolisujte, cibuli nakrájejte na jemno. Vlašské ořechy rozsekejte nebo rozmixujte na větší kusy. Rozehřejte pánev a na malém množství oleje osmažte cibuli do sklovata. Přidejte vlašské ořechy, slunečnicová semínka a česnek a krátce opékejte. Dále přidejte i mrkev, jablka, rozinky a vše prohřejte 5-10 minut.  
Vločky rozmixujte nasucho v mixéru. 

Lněná semínka rozmixujte s vodou v mixéru a nechte je odležet, po pár minutách vytvoří ve vodě "sliz", nelekněte se toho, je to správně.
Smíchejte uvařenou čočku, směs připravenou na pánvi, přidejte sůl, pepř, tymián, rozmixované vločky a lněná semínka. Vše pořádně promíchejte a přendejte do pečící formy. Péct můžete buď ve velké formě, nebo malých formičkách jako jednotlivé porce. Před pečení ještě přidejte polevu. 


Poleva

Ingredience

80 ml rajčatové šťávy nebo protlaku
2 lžíce javorového sirupu
2 lžíce balsamikového octa
5 lžic povidel nebo švestkového sirupu
tymián

Postup

Smíchejte všechny ingredience a naneste polevu na čočkovou směs ve formě.  
Péčte v troubě 45 minut na 180°C. Před krájením je dobré nechat pečeni chvilku vychladnout, snadněji se krájí a lépe tvar.


Povidlová omáčka

Ingredience

olej
2 lžíce hladké mouky
400 ml vody
povidla nebo švestkový sirup
rum

Postup

Rozehřejte olej, zaprašte ho moukou a pořádně rozmíchejte mouku s olejem. Krátce prohřejte, ale dejte pozor, aby jíška nezhnědla. , Zalijte ji vodou a rozmíchejte jíšku ve vodě, dokud nezmizí všechny hrudky. Přidejte tak 5-6 lžic povidel a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec přidejte 2 lžíce rumu.

Čočkovou pečeni podávejte přelitou povidlovou omáčkou s bramborou kaší (uvařené osolené brambory vyšlehejte s rostlinným mlékem, můžete přidat také trochu kokosového tuku). 




 

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Sekaná vypadá moc dobře. Mňamki. Děláme podobné, ale jablíčko mně nenapadlo a ta omáčka k tomu hmmm... Super.
    PS: pěkný blog, super inspirace a super jméno.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené recepty