Veganská polévka miso

sobota 8. listopadu 2014

Polévka miso je tradiční japonská vývarová polévka. Nese jméno podle misa, což je fermentovaná soja nebo rýže. Misa je několik druhů podle příměsí, u nás se prodává čistě sojové miso, sojové s ječmenem, sojové s hnědou rýží a rýžové miso. Rýžové miso je nejsvětlejší a nejjemnější, miso se sojou a ječmenem je jemné ale výraznější než rýžové. Čistě sojové miso a sojové s hnědou rýží jsou výraznější. Výběr misa určí jak bude polévka chutnat, zda bude jemnější nebo výraznější.




Základem polévky je dashi což je vlastně vývar a ve veganském podání je to dashi z kombu (řasa) a/nebo ze shiitake. 
Hoshi-shiitake dashi se tvoří tak, že se 4 větší sušené shiitake namočí do 4 hrnků vody na 1-3 hodiny (nebo klidně i přes noc). Vodu s houbami přivést k varu, ale nenechat vařit a stáhnout z ohně. Scedit přes sítko a hoshi-shiitake dashi je hotové. 
Kombu dashi se tvoří úplně stejně jako hoshi-shiitake dashi jen s tím rozdílem, že se nesmí dostat do bodu varu. Kdyby se kombu povařilo, vývar bude hořký a kouřový. 
Také je možné udělat oba vývary společně. 

Polévka miso je tradičně podávána jako součást snídaně v malých porcích, pije se přímo z misky a tuhé části se jí hůlkami. Receptů na polévku miso je mnoho podle oblastí ale i jednotlivých japonských domácností.  


Ingredience

dashi (viz výše)
wakame
tofu
jarní cibulky
miso
shiitake
rýžové nudle
výhonky (mohou být sojové, alfalfa, mungo, prostě co je zrovna po ruce)
sůl

Postup

Dashi dát do hrnce, přidat uvařené rýžové nudle nudle, nakrájené jarní cibulky, tofu shiitake, rehydratované wakame (chvilku předem je namočit) a vše spolu prohřát. Kdo nemá chuť syrové cibule, je nutné tento základ chvilku povařit. Miso pasta se musí přidat až úplně nakonec, protože se nesmí vařit, ztratila by tak chuť i živiny. Polévku stáhnout z ohně a úplně nakonec vzít stranou do misky trochu dashi, rozmíchat v něm miso pastu a tuto směs pomalu vlít do zbytku polévky. Polévka se může lehce dosolit Pokud by polévka měla málo výraznou chuť, může se přidat více misa. 











You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty