Mražený dezert z mandlí s karamelem nebo arašídovým máslem

sobota 22. listopadu 2014

Tento dezert je krémový, sladký a umožňuje velké množství variací. Je trochu podobný zmrzlině, takže je možné si ho užít v létě jako veganskou alternativu domácí krémové zmrzliny. Na výrobu těchto dezertů je potřeba forma na muffiny.
Je velmi podobný mraženým dezertům z kešu ořechů. Rozdíl je v použité základní surovině, tedy v tomto případě jsou použity mandle. Dezert z mandlí je trochu jemnější a chuťově méně výrazný, je tedy výhodou použít mandle v případě použití méně výrazné přidané chutě, protože s mandlemi vynikne lépe než s kešu ořechy (lépe s mandlemi vynikne například arašídové máslo).







Korpus

Ingredience

sušenky (buď domácí nebo kupované veganské)
rostlinný olej

Postup

nadrtit sušenky dle volby, smíchat s trochou rostlinného oleje, natlačit do formy na muffiny (je dobré dát do každého důlku proužek pečícího papíru ještě pod sušenky, dezert jde pak lépe pomocí těchto proužků vyndat) a zapéct cca 3 minuty na 180°C.


Krém

Ingredience

1,5 hrnku mandlí
půl hrnku kokosového mléka
půl hrnku agávového sirupu
šťáva z 1 citronu

Postup

Mandle namočit do vody na 2 hodiny nebo klidně přes noc. Po dostatečně dlouhé době máčení slít vodu a dát mandle do mixéru společně se všemi ostatními ingrediencemi. Směs důkladně rozmixovat až úplně dohladka (pravděpodobně to zabere okolo 10 minut mixování na vysoký výkon). Jemně rozmixovanou směs rozdělit na připravené vychladlé korpusy ze sušenek. Do jednotlivých dezertů vmíchat karamel a arašídové máslo. Hotové dezerty dát v plechu do mrazáku.

Tuhnutí trvá několik hodin a dezerty potom v mrazáku vydrží i delší dobu. Vytahování dezertů usnadňují předem vložené proužky papíru (viz příprava korpusu), ale je dobré si ještě trochu pomoct nožem, který se "zabodne" podél stěny formy až ke dnu, což dezert uvolní. Dezerty se dají jíst ihned po vyndání z mrazáku, nebo je možné nechat je chvilku povolit.

Domácí arašídové máslo

Ingredience

arašídy
výkonný mixér

Postup

Výroba domácího arašídového másla není náročná na ingredience, ale je velmi náročná na kvalitu a schopnosti mixéru, případně na ocelové nervy a trpělivost toho, kdo mixér obsluhuje. Jediné co je potřeba udělat je dát arašídy do mixéru a mixovat. A mixovat. A mixovat (a pravděpodobně špachtlí neustále vracet hmotu k nožům mixéru). Klidně půl hodiny dokud není z ořechů opravdu máslo. Do arašídového másla se může přidat špetka soli nebo se může naopak trochu dosladit datlemi. 


vrchní/levý dezert je s arašídovým máslem
spodní/levý je s karamelem


Domácí karamel

Ingredience


hrnek cukru (třtinového)

půl hrnku vody
1 lžíce whisky
půl hrnku kokosového mléka

Postup

V hrnci smíchat cukr s vodou, přivést k varu a za stálého míchání vařit dokud směs nezíská jantarovou barvu. Sundat z plamene, vmíchat lžíci whisky (pozor, prská to) a postupně vlít kokosové mléko (také to může prskat). Směs znovu přivést na 1 minutu k varu za stálého míchání. Hotovou směs nechat vychladnout a skladovat v lednici. Takto připravený karamel vydrží v lednici i několik měsíců.





You Might Also Like

1 komentářů

Oblíbené recepty