Pečené brambory s brokolicí a veganskou "sýrovou" omáčkou

neděle 16. listopadu 2014

Tento pokrm je sytý, výborný, a pro mě tak nějak "uklidňující". Hodí se spíše v chladnějších dnech. 





Pečené brambory s brokolicí

Ingredience

brambory
brokolice
sůl


Postup

Brambory omýt a i se slupkou je dát celé vařit do tlakového hrnce v osolené vodě na 10 minut. Brambory slít, přendat na plech s pečícím papírem, rozkrájet na půlky a dát péct na 200°C na 30 minut (dokud nezačne být slupka křupavá). 
Brokolici umýt a nakrájet na růžičky, dát na pařák a dusit 3 minuty, vypnout plamen a nechat zakryté. Buď mohou být takto hotové nebo se mohou ještě přidat na pár minut zapéct k bramborám. 


"Sýrová" omáčka

Ingredience

7-8 stroužků česneku
1/4 hrnku jablečného octa
3 lžíce tamari (sojová omáčka)
1 hrnek lahůdkového droždí
5 lžic vody
špetka soli
1/4 hrnku olivového oleje


Postup

Na pánvi orestovat oloupané stroužky česneku ze všech stran - česnek díky restování zesládne a ztratí svou typicky výraznou vůni. Česnek je taky možno péct v troubě, ale to zabere mnohem více času - je třeba ho zabalit do alobalu, zakápnout olejem a péct 1 hodinu při 180°C. 
Orestovaný nebo upečený česnek dát do mixéru společně s jablečným octem, tamari, lahůdkovým droždím, vodou a solí. Tuto směs nejdříve důkladně promixovat a potom začít postupně pomalinku přidávat olivový olej. Olej změní texturu směsi, takže je potřeba olej přidávat opravdu postupně. 

Pečené brambory podávat s brokolicí polité "sýrovou" omáčkou. 




You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty