Veganská "svíčková" omáčka, domácí houskový knedlík a seitan

neděle 9. listopadu 2014

Recepty české kuchyně se u nás moc často neohřejí, ale v zimě někdy přijde vhod syté teplé jídlo a veganská "svíčková" takovou funkci bohatě splní.






Houskový knedlík (množství na dva knedlíky): 

Ingredience

půlka droždí
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek vody
2 housky
trochu kokosového mléka na namočení housek
sůl 

Postup

Nechat vzejít droždí (rozmíchat ho ve vlažné vodě s hladkou moukou a trochou cukru). Nakrájet housky a lehce je namočit v mléce. Do mouky vmíchat sůl a poté housky, vodu a droždí. Vypracovat těsto. Vytvořit dvě šišky a nechat je 15-20 minut odpočinout. Vařit v osolené vodě 25 minut, po vyndání propíchat špejlí.

Veganská "svíčková" omáčka (cca 4 porce)


Ingredience

400g mrkve
200g kořenu petržele
200g celeru
2 cibule
2 bobkové listy
nové koření, celý černý pepř
ovesné mléko
sůl
citronová šťáva
3 lžičky tymiánu 

citronová šťáva

Postup

Kořenovou zeleninu a cibule oloupat, omýt a nakrájet na menší kousky. Dát do pekáčku, přisypat tymián, zakápnout olejem a promíchat. Přidat bobkový list, nové koření a černý pepř (ideálně někam do rohu ať se na konci pečení snadno najdou). Dát péct na 200°C, po půl hodině podlít vodou.Péct celkem tak hodinu, zkrátka dokud zelenina úplně nezměkne. 
Ze zeleniny vylovit černý pepř, nové koření a bobkový list. Zeleninu i se šťávou dát do mixéru, pořádně dohladka rozmixovat, v případě nutnosti ještě propasírovat. Přelít do hrnce, přilít ovesné mléko (cca 200 ml), osolit, přilít citronovou šťávu a nechat chvilku prolnout chutě.

Seitan

1 hrnek seitanfixu
1/2 hrnku studeného zeleninového vývaru
1/4 hrnku sojové omáčky
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce šťávy z citronu
3 lžíce lahůdkového droždí

Postup

Používám seitanfix- tedy už hotový lepek, ale dá se i vymývat z mouky. 
Lepek smíchat se studeným vývarem, sojovou omáčkou, protlačeným česnekem, olivovým olejem, šťávou z citronu a lahůdkovým droždím. Důkladně smíchat, nechat chvilku odležet, vytvořit "bochánek" a dát ho vařit do vývaru. Vyvar se nesmí divoce vařit, musí jen tak lehounce pobublávat, jinak nebude seitan dobrý a musí se vařit přibližně půl hodiny (kdyby byl takový žvýkačkový tak je málo uvařený). Uvařený seitan se ještě může krátce osmahnout na pánvi.

Hotový seitan podáváme s knedlíkem, omáčkou a vše ozdobíme brusinkami a plátkem citronu.














You Might Also Like

3 komentářů

  1. Ahoj, mohla bych se zeptat, kde kupuješ seitanfix? Už dlouho sháním, leč marně. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, onmlouvám se za prodlevu v odpovědi. Nejlepší je kupovat lepek po internetu. Přímo seitanfix je celkem drahý, dá se mnohem levněji sehnat třeba tady: http://eshop.provita.cz/bilkovina-gluten-psenicny-lepek-400g-provita/d-70545/

      Vymazat
    2. Ahoj, děkuji moc za odpověď. Určitě si to koupím, protože už dlouho mám v plánu nějaký recept z domácího seitanu. ;-)

      Vymazat

Oblíbené recepty