Estonský kringel (vegan)

pátek 12. prosince 2014

Estonský kringel je výborné a efektně vypadající sladké pečivo. O jeho původu se těžko shání informace, ale měl by mít kořeny v Estonsku, kde se podává při slavnostních příležitostech, dokonce jsem našla že se mu říká také estonský vánoční věnec. Může tedy tvořit silnou konkurenci naší vánočce, pokud máte chuť na něco lahodně skořicového.


Těsto

Ingredience

1/2 droždí (+ trocha vody a hl. mouky)
350 g hladké mouky
50 g cukru
50 g oleje
150 ml kokosového mléka


Náplň

Ingredience

100g cukru
5 lžiček skořice
2 lžíce oleje
2 lžíce kokosového mléka

1/2 hrnku hrubě namletých mandlí


Postup

Droždí smíchat s trochou vlažné vody a hladkou moukou a nechat ho vzejít. Mouku smíchat s cukrem a do této směsi vmíchat droždí a kokosové mléko a olej. Vypracovat sušší těsto (aby drželo tvar a hned se nerozteklo) a nechat hodinu kynout.
Ke konci kynutí těsta připravit náplň. Smíchat cukr se skořicí, olejem a mlékem do pasty. Pasta by neměla být úplně tekutá, vytékala by z těsta.
Po vykynutí přendat na vál a vyválet tenkou placku ve tvaru obdélníku. Těsto potřít po celé ploše skořicovou náplní. posypat mletými mandlemi a zarolovat jako roládu. V této chvíli je vhodné roládu přesunout na plech s pečící papír.  Roládu podélně rozříznout na dvě půlky- nechat spojené jen 2 cm na jednom konci. Takto připravenou roládu zamotat do věnce -začít od spojeného kousku rolády přetáčet rozpojené konce jeden okolo druhého jako do spirály a zároveň spirálu stočit do kruhu aby se nakonec konce rolády spojily. Rozřezané části rolády je vhodné pokládat tak, aby "koukali" nahoru - tím vznikne krásné vzorování. (postup viz foto)
Hotový věnec přenést i s pečícím papírem na plech (jsou potřeba 4 ruce, nebo motat rovnou na plechu). Péct 30 minut při 180°C.













You Might Also Like

1 komentářů

  1. Wow, tak o tomto teda slyším poprvé. Musím ale uznat, že to vypadá opravdu lákavě. Celkově by mě docela zajímalo jaká je vlastně estonská kuchyně. Možná by stálo za to si do Estonska udělat výlet. Přecejen to není až tak daleko. Navíc si myslím, že zajet tam třeba na víkend by ani finančně nemuselo být až tak neúnosné.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené recepty