Vegan cake pops
neděle 14. prosince 2014Cake pop je vlastně takový dort na špejli - jako lízátko, jen místo cukrového lízátka je tam napíchnutý kus dortu. Cake pops pochází z Ameriky, do obliby se dostaly v roce 2009 a tyhle opravdu stojí za to vyzkoušet, obzvlášť pro milovníky čokolády - je to naprostá čokoládová bomba.
Základ na cake pops tvoří čokoládová buchta . Pro jednodušší orientaci dávám recept i sem:
Čokoládová buchta
Ingredience
3 hrnky hladké mouky2 hrnky cukru
velká špetka soli
2 vrchovaté lžičky vinného kamene
1/2 hrnku kakaa
2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžíce jablečného octa
2 hrnky kokosového mléka
1/2 hrnku oleje
Postup
Smíchat mouku, cukr, sůl, vinný kámen (nebo jiné kypřidlo), a kakao. K této směsi přilít kokosové mléko, olej, ocet a vanilkový extrakt. Vše důkladně promíchat, vlít na předem olejem vymazaný a moukou vysypaný pekáček a párkrát s pekáčkem bouchnout o stůl - díky tomu se z těsta dostanou bubliny. Péct 30 minut na 180°C.Upečenou buchtu nechat úplně vychladnout. Mezitím co buchta chladne, je vhodné připravit sirup.
Čokoládový sirup
Ingredience
1 hrnek cukru1/4 hrnku kakaa
1 hrnek kokosového mléka
1 lžíce kokosového tuku
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
Postup
Cukr, kakao a kokosové mléko smíchat v hrnci a přivést k varu. Za stálého míchání vařit 1-2 minuty. Stáhnout z plamene, přidat vanilkový extrakt a kokosové máslo. Pokud nějaký sirup zbyde, je možné ho uskladnit ve skleničce v lednici a požít na zdobení dezertů nebo do kávy.Těsto na cake pops
Zchladlou buchtu je třeba rozdrobit na malé kousky. Do rozdrobené buchty vlít 1 a 1/4 hrnku čokoládového sirupu a vypracovat hutné těsto.Z těsta vytvořit kuličky o velikosti vlašského ořechu a dát je vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu, nebo přes noc.
Čokoládová poleva
Ingredience
200 g čokolády (samozřejmě veganské)3 lžíce kokosového mléka
2 lžíce kokosového tuku
agávový sirup podle chuti - pokud je použita hořká čokoláda
Postup
Čokoládu roztopit ve vodní lázni ideálně v hlubší ale úzké misce (ne v hlubokém talíři), v misce se snadněji namáčí. Mě se osvědčilo dát do hrnce pařák a na pařák misku s čokoládou, takhle se může lehce znovu ohřát, pokud by moc vychladla. K čokoládě přidat kokosové mléko, kokosový tuk a případně agávový sirup a vše rozmíchat dohladka.Postup dokončení cake pops
Připravit si špejle (standardní špejle nařezat na půlky) a polystyrénovou desku, do které je vhodné předem připravit díry na špejle (třeba jídelní hůlkou) - nesnažte se dělat díry až špejlí s cake pop, jde to opravdu špatně. Také je vhodné připravit místo v lednici nebo v chladné místnosti, kde budou cake pops tuhnout. Z lednice vyndat čokoládové koule a začít tvořit cake pops.Špejli namočit do čokolády a zabodnout namočeným konce do čokoládové koule - čokoláda se ze špejle "setře" a vytvoří okolo špejle čokoládový kroužek, který pak usnadní namáčení do polevy okolo špejle. Když je špejle upevněná v kouli, celou kouli namočit do čokolády, s namočenou koulí několikrát lehce klepnout ve vzduchu nad miskou s čokoládou, abychom se zbavili přebytečné čokolády, podle fantazie namočit v ozdobě (já měla čokoládové tyčinky) nebo nechat hladké a špejli zabodnout do předem připravené polystyrénové desky.
Když jsou všechny cake pops obalené v čokoládě a na svém místě v polystyrénové desce, dají se i s deskou ztuhnout do lednice, nebo chladné místnosti na několik hodin nebo přes noc. Když je poleva ztuhlá, je možné je naskládat do krabičky a skladovat na chladnějším místě (v pokojové teplotě by mohla čokoláda tát).
Pak už zbývá jen uzobávat když je chuť (když je děláte jako vánoční cukroví) nebo je nachystat na párty.
| příprava těsta - rozdrobená buchta s čokoládovým sirupem |
| cake pops obalené v polevě před ztuhnutím polevy |

0 komentářů