Vegan cake pops

neděle 14. prosince 2014

Cake pop je vlastně takový dort na špejli - jako lízátko, jen místo cukrového lízátka je tam napíchnutý kus dortu. Cake pops pochází z Ameriky, do obliby se dostaly v roce 2009 a tyhle opravdu stojí za to vyzkoušet, obzvlášť pro milovníky čokolády - je to naprostá čokoládová bomba.






Poznámka na začátek - k výrobě jsou potřeba špejle, je vhodné použít polystyrénovou desku na zapichování cake pops obalených v polevě.

Základ na cake pops tvoří čokoládová buchta . Pro jednodušší orientaci dávám recept i sem:

Čokoládová buchta

Ingredience

3 hrnky hladké mouky
2 hrnky cukru
velká špetka soli
2 vrchovaté lžičky vinného kamene
1/2 hrnku kakaa
2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžíce jablečného octa
2 hrnky kokosového mléka
1/2 hrnku oleje

Postup

Smíchat mouku, cukr, sůl, vinný kámen (nebo jiné kypřidlo), a kakao. K této směsi přilít kokosové mléko, olej, ocet a vanilkový extrakt. Vše důkladně promíchat, vlít na předem olejem vymazaný a moukou vysypaný pekáček a párkrát s pekáčkem bouchnout o stůl - díky tomu se z těsta dostanou bubliny. Péct 30 minut na 180°C.

Upečenou buchtu nechat úplně vychladnout. Mezitím co buchta chladne, je vhodné připravit sirup.

Čokoládový sirup

Ingredience

1 hrnek cukru
1/4 hrnku kakaa
1 hrnek kokosového mléka
1 lžíce kokosového tuku
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Postup

Cukr, kakao a kokosové mléko smíchat v hrnci a přivést k varu. Za stálého míchání vařit 1-2 minuty. Stáhnout z plamene, přidat vanilkový extrakt a kokosové máslo. Pokud nějaký sirup zbyde, je možné ho uskladnit ve skleničce v lednici a požít na zdobení dezertů nebo do kávy.

Těsto na cake pops

Zchladlou buchtu je třeba rozdrobit na malé kousky. Do rozdrobené buchty vlít 1 a 1/4 hrnku čokoládového sirupu a vypracovat hutné těsto.
Z těsta vytvořit kuličky o velikosti vlašského ořechu a dát je vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu, nebo přes noc.

Čokoládová poleva

Ingredience

200 g čokolády (samozřejmě veganské)
3 lžíce kokosového mléka
2 lžíce kokosového tuku
agávový sirup podle chuti - pokud je použita hořká čokoláda

Postup

Čokoládu roztopit ve vodní lázni ideálně v hlubší ale úzké misce (ne v hlubokém talíři), v misce se snadněji namáčí. Mě se osvědčilo dát do hrnce pařák a na pařák misku s čokoládou, takhle se může lehce znovu ohřát, pokud by moc vychladla. K čokoládě přidat kokosové mléko, kokosový tuk a případně agávový sirup a vše rozmíchat dohladka.

Postup dokončení cake pops

Připravit si špejle (standardní špejle nařezat na půlky) a polystyrénovou desku, do které je vhodné předem připravit díry na špejle (třeba jídelní hůlkou) - nesnažte se dělat díry až špejlí s cake pop, jde to opravdu špatně. Také je vhodné připravit místo v lednici nebo v chladné místnosti, kde budou cake pops tuhnout. Z lednice vyndat čokoládové koule a začít tvořit cake pops.
Špejli namočit do čokolády a zabodnout namočeným konce do čokoládové koule - čokoláda se ze špejle "setře" a vytvoří okolo špejle čokoládový kroužek, který pak usnadní namáčení do polevy okolo špejle. Když je špejle upevněná v kouli, celou kouli namočit do čokolády, s namočenou koulí několikrát lehce klepnout ve vzduchu nad miskou s čokoládou, abychom se zbavili přebytečné čokolády, podle fantazie namočit v ozdobě (já měla čokoládové tyčinky) nebo nechat hladké a špejli zabodnout do předem připravené polystyrénové desky.
Když jsou všechny cake pops obalené v čokoládě a na svém místě v polystyrénové desce, dají se i s deskou ztuhnout do lednice, nebo chladné místnosti na několik hodin nebo přes noc. Když je poleva ztuhlá, je možné je naskládat do krabičky a skladovat na chladnějším místě (v pokojové teplotě by mohla čokoláda tát).
Pak už zbývá jen uzobávat když je chuť (když je děláte jako vánoční cukroví) nebo je nachystat na párty.

příprava těsta - rozdrobená buchta s čokoládovým sirupem

cake pops obalené v polevě před ztuhnutím polevy








You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty