Veganská vánočka

čtvrtek 18. prosince 2014

Tato vánočka je bezkonkurenčně vláčná, žádné suché drobivé těsto se nekoná. Díky celozrnné mouce má krásně bohatou chuť a nikdy nezůstane moc dlouho - hned se po ní zapráší. 











Ingredience

300 g hladké mouky
300 g celozrnné hladké mouky
1/2 droždí (+ trochu vody + hladká mouka - vše dohromady půl hrnku)
200 g cukru
1 - 1 a 1/2 hrnku (240-360 g) rostlinného mléka, používám kokosové 
šťáva z 1 citronu
100 g rozinek
8 lžic tekutého kokosového tuku (cca 100g)


Pozn. Z uvedeného množství lze uplést jednu velkou nebo dvě menší vánočky.

Postup


Droždí smíchejte s vlažnou vodou a trochou hladké mouky, vytvořte hustší kaši a nechte ho deset minut odstát, dokud nezdvojnásobí objem.
Mouku smíchejte s cukrem a rozinkami. Přidejte vykynuté droždí, citronovou šťávu, kokosový tuk a postupně rostlinné mléko. Poctivě vypracujte těsto, pokud by bylo moc řídké, přidejte trochu mouky, pokud by se drolilo a nedrželo, přidejte trochu rostlinného mléka. Vymíchané těsto nechte kynout 1-2 hodiny dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Když je těsto vykynuté je na čase uplést vánočku. Těsto přendejte na pomoučený vál, rozdělte ho na požadovaný počet kusů a každou část těsta pomoučete, aby se s ní při pletení dobře pracovalo. Z každé části vytvořte na pomoučené ploše "provaz" požadované délky a dle libosti spleťte vánočku.
Já pletu zjednodušenou vánočku jen se dvěmi, případně třemi patry přičemž spodní patro je ze tří pramenů spletených do jednoduchého copu, na něm vrtule ze dvou pramenů a občas nahoru dávam ještě jeden samostatný pramen. Nejlepší je plést vánočku už na podložce na pečení, nemusíte jí pak složitě přemisťovat. 
Upletenou vánočku pečte 20-30 minut při 180°C, před vytažením z trouby do vánočky zapíchněte špejli - pokud je špejle po vytažení suchá, je hotovo.





You Might Also Like

9 komentářů

  1. Pre nas, co nemame vela skusenosti s pecenim by bolo velmi fajn, keby tu boli uvedene presnejsie mierky... Napriklad 1 a pol "hrnceka" kokos. mlieka mi dalo v podstate celu plechovku a teraz sa mi "vianocka" krasne rozteka na plechu :( Toto asi dobre nedopadne... Tiez som nikdy nerobila kvasok, kolko je troska vlaznej vody a torska muky, ako ma vlastne ten kvasok vyzerat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá mouka pracuje trochu jinak, takže je potřeba se tomu vždy lehce přizpůsobit. Netuším kolik je plechovka kokos. mléka, ale "hrnek" (cup) je běžně udávaná jednotka v receptech.
      Pokud bylo těsto moc tekuté, chtělo to přidat ještě více mouky, pro příště budeš vědět. Ne vždy se povede vše na poprvé, obzvlášť pokud člověk nemá zkušenosti, chce to prostě zkoušet znovu. Držím palce ať se to příště povede.
      PS: upravila jsem množství droždí s vodou a moukou - dohromady aby to vše spolu tvořilo půl hrnku.

      Vymazat
    2. Dakujem moc za odpoved :) Ono to nakoniec nebolo nic strasne, len sa mi to rozplizlo po plechu, nema to velmi tvar vianocky ale chutovo je to velmi dobre :) Jj, mas pravdu, nabuduce by som dala menej kokos. mlieka alebo viac muky respektive. A mimochodom velmi zaujimavy recept, good idea, skusim aj ine ;)

      Vymazat
    3. To jsem ráda, že to nakonec nedopadlo tak tragicky. Hlavně, že je dobrá a příště bude už určitě i vypadat jako vánočka. :)
      Kdyby sis někde s něčím nevěděla rady, klidně napiš, snažím se rychle odpovídat.

      Vymazat
  2. Tak těsto luxusní,výsledek tuhá vánočka? Musela jsem přidat dosti mouky jinak by to byla placka,rozjíždělo se to na všechny strany,myslim ale že tou moukou přidanou jsem to právě zkazila,že to zhutnělo kvůli tomu.Kde teda dělám chybu? Děkuji,Petja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, že se nepovedlo. Těsto sice mívám vždy trošku mokřejší (možná mokřejší než je zvykem, nikdy jsem jinou, než tuhle vánočku nedělala), občas peču vánočku zajištěnou špejlemi, aby se nerozpadla (do upletené vánočky před pečením zapíchat špejle - špejle chytí jednotlivá patra k sobě). Případně je řešení těsto rozdělit a udělat vánočky dvě, menší lépe drží tvar. Nemohlo být těsto překynuté? Nebo naopak málo vykynuté? Mě se tenhle recept zatím vždycky povedl a to ji dělám okolo vánoc často. Snad se příště povede, mě jí vždycky všichni chválí.

      Vymazat
  3. Dnes jsem vanocku pekla a je strasne dobra! Musela jsrm pridat mouku, pouzila jsem ryzove mleko, to je hodne vodove, ale s testem se krasne pracovalo a to nejsem zadna velka pekarka. Dekuju za bezva recept!

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za super recept! Dnes jsem pekla a je skvělá! Dobře se mi s těstem pracovalo, krásně vykynula a i ta chuť! Moc díky a krásné Vánoce! ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, chci se zeptat, tím tukem se myslí 100 g rozpuštěného kokosového oleje? Děkuji moc!

    OdpovědětVymazat

Oblíbené recepty