Smažené žampiony portobello s nori a bramborový salát aneb veganské Vánoce

sobota 20. prosince 2014

Žampiony portobello obalené v řase nori a trojobalu s bramborovým salátem jsou výbornou volbou na štědrovečerní večeři. Nori dodá žampionu mořskou příchuť, takže v kombinaci s houbami tvoří úžasnou vánoční alternativu svátečního pokrmu a to zcela bez krutosti. K dokonalosti štědrovečerního menu už pak chybí jen polévka, na tu najdete recept tady - krémová kešu polévka s houbami a nori.












Smažené žampiony portobello s řasou nori (4 porce)

Ingredience 

4 žampiony portobello 
6 listů řas nori
sůl, pepř


Na trojobal

kukuřičný škrob nebo hladká mouka
2 lžíce lněného semínka + 1/2 - 1 hrnek vody
strouhanka 


Postup

Portobello podle velikosti rozkrojte buď na polovinu či na třetiny. Listy nori nastříhejte vždy na třetiny - z každého listu budete mít tři pruhy.
2 lžíce lněného semínka dejte do mixéru spolu s půl hrnkem vody, rozmixujte je a přelijte do misky, ve které budete obalovat žampiony. Rozmixovaná lněná semínka za pár minut trochu nabobtnají a vytvoří z vody gelovitou tekutinu, ve které se skvěle obaluje (navíc obsahují omega 3). 
Do druhé misky nasypejte strouhanku (nejlepší je domácí z veganského pečiva) a do třetí misky nasypejte mouku nebo kukuřičný škrob.

Pruh nori položte na čistý talíř, namočte ho tak, že po něm několikrát přejedete namokřenou rukou. Nori posolte, popeřete a obalte okolo žampionu (kořeněnou stranou směrem k žampionu).Díky tomu, že je sůl a pepř mezi řasou a žampionem koření nikam neuteče a žampion je opravdu výborný.
S řasou pracujte svižně, protože mokrá řasa se kroutí a pak zase rychle schne a přestává lepit. Kdyby se tak stalo, stačí ji prostě znovu namokřit.
Žampion v řase obalte trojobalem - nejdříve v kukuřičném škrobu/mouce, následně ve směsi lněného semínka s vodou a jako poslední ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji a před podáváním ze žampionů odsajte přebytečný olej. 



Bramborový salát (4-6 porcí)

Ingredience

12 středních brambor (1 kg)
200 g hrášku
5 mrkví
1 cibule
6 nakládaných okurek
na vaření mrkve - bobkový list, nové koření 3 kuličky, pepř celý 5 kuliček, 1 lžíce octa, 1 lžička cukru, špetka soli

Sojanéza
sůl
pepř
1/2 lžičky dijonské hořčice


Postup

Uvařte celé brambory ve slané vodě. Mrkve oloupejte a uvařte ve vodě s bobkovým listem, novým kořením, pepřem, octem, solí a cukrem. Uvařené brambory i mrkev nechte vychladnout. 
Cibuli nakrájejte na jemno, okurky na drobné kousky, mrkve na půl kolečka, brambory na kostičky a vše dejte do velké mísy či hrnce. Přidejte 200 g hrášku (mražený nechte nejdříve rozmrazit)
Sojanézu ochuťte solí, pepřem a půl lžičkou dijonské hořčice a přidejte ji k zelenině. Vše promíchejte a před podáváním uložte do lednice. 








You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty