Veganský mazanec

neděle 22. března 2015

Mazanec je tradiční velikonoční pečivo, patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva. Mazanec se v křesťanské tradici pekl na Bílou sobotu, chudší lidé pekli obyčejné kynuté těsto, bohatší přidávali rozinky a mandle. Pečení a zdobení mazance křížem má hlubší kořeny až do pohanských dob před křesťantvím. Tímto pokrmem se dával hold bohyni Eostre (vznik slova easter), kříž značil nejen znovuzrození země po zimě, ale také 4 roční období, 4 stádia měsíce a kolo života. 














Ingredience (na 2 mazance)

300 g hladké mouky
300 g hladké celozrnné mouky
200 g cukru
300 g rostlinného mléka (dávám kokosové)
100 g kokosového tuku (lze nahradit jiným rostl. olejem)
2 lžíce citronové šťávy
1/2 droždí plus trochu vlažné vody a hl. mouky na vykynutí (dohromady půl hrníčku)
100 g rozinek


Postup

Droždí smíchejte s vlažnou vodou a trochou hladké mouky (celkem půl hrnku směsi) a nechte ho vzejít (15 minut). 
Mouku smíchejte s cukrem a rozinkami. Přidejte vykynuté droždí, citronovou šťávu, kokosový tuk a rostlinné mléko. Poctivě vypracujte těsto, které nebude téct a bude držet tvar (v případě, že se vám povede moc tekuté, přidejte mouku). Nechte ho 10 minut odpočinou, pak ho rozdělte na dvě poloviny, vytvarujte bochánky a dejte je na plech tak, aby okolo sebe měly dost místa na kynutí. Těsto nechte kynout  3/4 - 1 hodinu. Těsto při kynutí hlídejte aby udrželo tvar bochánku a nepřekynulo.

Ke konci kynutí rozehřejte troubu na 180 °C a pečte přibližně 30 minut, ke konci pečení ozkoušet špejlí, pokud na špejli po vytažení z mazance není přilepené těsto, je hotovo.










You Might Also Like

3 komentářů

Oblíbené recepty