Okinawa dango

neděle 1. března 2015

Lov tohoto japonského dezertu začal tak, že můj manžel kdysi ochutnal jakousi japonskou sladkost, která byla smažená, kulatá a banánová. Tak jsem začala hledat, co by asi tahle tajemná sladkost mohla být, až jsem našla Okinawa dango, které popisu celkem odpovídají.
Dango jsou japonské knedlíčky, často vařené, nebo grilované. Okinawa dango jsou zvláštní typ, který se podává hlavně v Okinawě  v létě, při slavnosti Obon na uctění památek zemřelých. Okinawa dango jsou opravdu výborné, na povrchu křupavé, uvnitř vláčné, sladké s jemnou banánovou příchutí. Možná malinko připomínají české smažené koblihy. Tento recept je od originálu trošku upraven a to právě jemnou banánovou chutí. 






Ingredience (na 18-20 Okinawa dango)


3 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
3 a 1/2 lžičky vinného kamene
1 a 1/4 hrnek kokosového mléka
3 banány

olej

Postup

Rozmixovat mléko s banány. Smíchat mouku, cukr, vinný kámen, přidat banánové mléko a vymíchat hladké těsto.  V pánvi nebo hrnci o malém průměru rozehřát olej (je potřeba opravdu vysoká vrstva olej, proto je lepší pánev s malým průměrem). Do rozehřátého oleje dávat malé porce těsta (1 lžíce) ideálně tak, aby těsto bylo zpočátku celé v oleji. Těsto na začátku spadne úplně na dno, po půl minutce je dobré kuličce těsta trochu pomoct a odlepit ji ode dna. Potom bude plavat na povrchu a je potřeba ji otáčet, aby se osmažila ze všech stran - má totiž tendence zůstávat přetočená na již usmažené straně. Při smažení korigovat teplotu oleje na spíše nižší (většinou mám téměř celou dobu smažení plamen na sporo). Kdyby dango moc rychle hnědly, je potřeba teplotu snížit a kdyby se naopak nepekly, je potřeba olej zase více rozehřát. Celkem by se měly péct cca 5 minut, aby se propekly až ke středu. Po vyndání je potřeba umístit je na papírové utěrky aby se odsál přebytečný olej.
Nejlepší jsou čerstvé hned po dopečení, kdy jsou kraje krásně křupavé a střed nadýchaný, ale skvělé jsou i druhý den.





 





You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty