Onigiri a Yaki Onigiri

pátek 27. března 2015

Onigiri (nebo také rice ball a omusubi) je tradiční a velmi populární japonské jídlo určené ke svačině nebo na cestu. Jedná se o rýži nejčastěji jsou ve tvaru trojhránků. Tradičně jsou plněné umeboshi a obalené v řase nori. Do rýže na onigiri se nepřidává ocet, jak je tomu u sushi.
Onigiri je svěží a lehký pokrm, který ale dobře zasytí. Dobře se jí na cestách, nebo třeba v práci k obědu. Za pruh nori se výborně drží po celou dobu konzumace.
Yaki Onigiri je zvláštní druh onigiri - yaki znamená grilovaný nebo pečený, takže yaki onigiri jsou vlastně pečené onigiri. Yaki onigiri jsou na povrchu křupavé a potírají se sojovou omáčkou.





vlevo onigiri, vpravo yaki onigiri





vlevo onigiri, vpravo yaki onigiri


Onigiri

Ingredience (na 4 velké onigiri)

250 g kulatozrnné rýže
4 umeboshi
1 list nori nastříhaný na pruhy
sůl (není nutná)


Postup

Rýži připravuji podobně jako na sushi. Odvažte rýži a proplachujte ji vlažnou vodou, dokud nebude voda čirá. Když je voda čirá, slijte ji. Odměřte 350 ml vody, přilijte ji k rýži a přivéďte k varu. Jakmile se rýže začne vařit, přesuňte hrnec na nejmenší plamen a nejnižší intenzitu, zakryjte pokličkou a vařte 15 minut. Po 15 minutách varu odstavte, ale rýži nechte v hrnci ještě dalších 15-30 minut pod pokličkou (čím déle, tím bude rýže měkčí a vláčnější). Poté můžete začít tvarovat onigiri. Můžete, ale nemusíte, před tvarováním rýži posolit, já ji solím.

Postupů jak balit onigiri je více, včetně výroby pomocí plastových formiček. Mně se nejvíc osvědčilo tvarování bez pomůcky, pouze navlhčenýma rukama. Rýži v hrnci si rozdělte na požadovaný počet (já dělím na čtvrtiny - 4 onigiri). Vybraný díl rozdělte na polovinu, namočte ruce a vezměte do ruky půl rozdělého dílu rýže. Na rýži dejte vypeckovanou umeboshi a přiklopte druhou půlkou dílu rýže. Rukama vytvarujte trojúhelník, nebo kouli, rýži pevně umačkejte, ať onigiri drží tvar a nerozpadá se. Vytvarovaný trojúhelník obalte do proužku řasy nori.

Yaki onigiri

Ingredience

250 g kulatozrnné rýže
5 umeboshi
sojová omáčka (shoyu nebo tamari)
olej


Postup

Postup výroby Yaki onigiri je stejný jako výroba onigiri až do chvíle než byste je obalili řasou - místo toho onigiri osmažíte. V této chvíli už je vhodné mít rozehřátou pánev s malinkým množstvím oleje. Vytvarované onigiri se už jen položí na rozhřátou pánev (pokud máte gril, tak na gril). Onigiri postupně opečte ze všech stran. Když máte onigiri opečené, na talířek si nalijte malé množtví sojové omáčky a na chvilku na něj onigiri položte, díky tomu se rovnoměrně rozprostře sojová omáčka. 









You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty