Jídlo na cesty

středa 25. března 2015

Každý vegan jistě velmi rychle přijde na to, že s sebou musí balit jídlo do práce (školy), na cesty nebo i na návštěvy.




V Čechách je bohužel tradice nošení doma připraveného jídla velice malá, lépe řečeno tu jsou tradiční jídelny. Jídelny školní, závodní, menzy a bufety mají v ČR velkou převahu. Další hojně využívanou možností je vypravit se v pracovní době do restaurace, nebo si z ní nechat jídlo dovézt. Nejen, že vegan má naprosto nulovou šanci se v takových zařízeních najíst (pokud to není jedna z mála veganských restaurací), ale stravovat se celý život polotovary z jídelen nemůže být nic zdravého a navíc taky nic levného.

Každý, kdo si nosí vlastní jídlo, musí nutně začít lovem krabičky. Z důvodu možné potřeby ohřívání je vhodná plastová, byť to není nejekologičtější materiál. Na českém trhu toho není mnoho na výběr a tak naše cesta skončila na německém amazonu. Jelikož máme rádi anime a japonskou kulturu, zrodil se v hlavě nápad - co takhle bento? Bento je tradiční japonský způsob jak balit oběd. Jsou to obědové krabičky různých tvarů a barev, často dvoupatrové a snad téměř vždy dělené. Takže bylo jasno, bude bento. Členění benta umožňuje pestré obědy a pojme i svačinu. S klidem zabalíte hlavní jídlo, salát, ovoce a ještě něco navíc, vše do jednoho balíčku. Další výhodou je použití pro děti, v zahraničí (jak Japonsko, tak např. i USA) se často setkáte s pečlivě chystanými, tématicky laděnými obědy pro děti (v Japonsku mají dokonce tyto krabičky speciální název - kyaraben) , na internetu je velké množství inspirace.

Naše první volba bylo cenově příznivé bento od firmy Polar Gear. Je perfektní, těsní, pojme bohaté porce jídla, lehce se s ním manipuluje a dobře se přenáší. Ale má jednu chybu. Aby se bento zavřelo, musí se zacvaknout postranní křídla víčka na krabičku, bez toho toto bento nefunguje. Stačila jedna procházka naší kočky po lince, jedna cesta víčka na zem a křídlo bylo pryč. Potřebujeme tedy něco odolnějšího a kočkuvzdorného. Vyhrálo bento značky Monbento. Na fotce níže je vidět rozložené, každá krabička má obsah 0,5 litru a své vlastní víčko. K bentu přišla jedna vnitřní krabička, která pomůže při dělení jídla. Výhodou firmy Monbento je, že prodávají i jednotlivé díly - samostatná víčka, pásky i vnitřní oddělovače a misky. Když se tedy část rozbije, nemusíte vyhodit celé bento, ale dokoupit jen potřebnou část.

Krabičku bychom tedy měli (alespoň my, různí lidé - různé preference), teď už jen zbývá jen ji něčím naplnit. Většina receptů na mém blogu se dá připravit na druhý den do práce. Naše domácnost často funguje na principu, že večeře a oběd druhý den do práce, jsou stejná jídla jen s obměnou příloh nebo salátů. V této části blogu bude přibývat inspirace na jídlo na cesty.


Rozložené bento značky Polar Gear,
v levém horním rohu vrchní víčko s problematickými křídly.

Rozložené bento značky Monbento.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Bento jsem si teď hrozně oblíbila, doufám, že při škole budu mít čas dělat na rýžové koule i ty roztomilé xichtíky :D . Už totiž asi rok mám krabičku značky Monbento (je skvělá) a ještě jsem to pořádně nepoužila :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super narazit na někoho dalšího, kdo zná bento! :) Rýžové koule (onigiri) jsou super, dělám je dost často (mám tu na ně i recept). Ale k těm tématicky aranžovaným betům jsme se ještě nějak nedostala a to jsou přitom tak krásné. Budu to muset někdy vyzkoušet. :) Jinak já i manžel používáme Monbento každý všední den a jsme naprosto spokojení, neměnila bych.

      Vymazat

Oblíbené recepty