Cibulový koláč

středa 7. ledna 2015

Tento cibulový koláč je výbornou lehkou večeří nebo obědem. Pečená cibule je pokladená na křehké, tenounké krustě, koláč voní po tymiánu a neskutečně rychle mizí. Je výborný horký ihned po upečení ale i druhý den na studeno.  







Těsto (na 2 koláče)

Ingredience

1 hrnek hladké mouky
1 hrnek hladké celozrnné mouky
1/2 hrnku maniokového škrobu
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky tymiánu
9 lžic oleje
1/2 hrnku (15 lžic) vody


Postup

Smíchat mouky s maniokovým škrobem, solí a tymiánem. Přidat olej a postupně vodu, tak aby vzniklo tvárné suché těsto, které se nelepí na prsty ale ani se nedrolí. Podle suchosti/lepivosti je třeba přidat vodu nebo mouku. Těsto dát stranou a připravit náplň.


Náplň

Ingredience

4 velké červené cibule
80 g zelených oliv
2 lžičky tymiánu
2 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
sůl
plná hrst kešu ořechů + 150 ml vody


Postup

Cibule nakrájet na tenká půlkolečka, přidat k nim protlačený česnek, na  kolečka nakrájené olivy, tymián, olivový olej a vše spolu promíchat.
Kešu ořechy namočit na 30 minut do vody a poté i společně s vodou rozmixovat do krému. Krém musí téct, pokud by byl moc hustý, přidat ještě vodu.  


Příprava cibulového koláče

Těsto rozdělit na dva díly. Koláč je možné péct v koláčové formě nebo bez ní. Pokud pečete ve formě, je potřeba vyválet těsto přibližně do tvaru formy, formu vymazat olejem a dát těsto na formu a prsty jej vypracovat aby těsto hezky doléhalo k formě.
Druhá možnost je péct bez formy - těsto vyválet přibližně do kruhu a hrany jednou ohrnout směrem ke středu a zamáčknout prsty - vytvoří se tak okraj.
Na připravené těsto nalít půl kešu krému a naklást půl cibulové směsi (druhá půlka půjde na druhý koláč) a vše lehce posolit. Péct na 220°C  30-45 minut a při pečení koláč hlídat, když se zapeče cibule, je hotovo.  



vyválené těsto na krustu

krusta připravená ve formě s kešu krémem

před pečením

upečeno


pečeno bez formy






You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty