Polenta se zeleninou a čočkou

středa 14. ledna 2015

Polenta se zeleninou a čočkou je výborné, šťavnaté jídlo, které je syté ale nezatíží. Voní po tymiánu a je chuťově bohaté.
 
 
 
 
 
 
 

Ingredience (4 porce)

1 pórek
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžičky tymiánu
3/4 hrnku čočky
5 mrkví (nebo svazek mladých mrkví)
5-6 brambor
cca 300 ml vody nebo zeleninového vývaru
sůl
čerstvě drcený pepř
olivový olej
1 hrnek polenty
2 hrnky vody
 

Postup

Čočku namočit 4 hodiny předem. Před vařením ji slít, propláchnout a vařit v tlakovém hrnci 10 minut v osolené vodě, nebo obyčejně vařit 20-30 minut.
Cibuli jemně nakrájet a osmahnout na oleji, přidat pórek nakrájený na kolečka a mrkev (buď na půl kolečka nebo mladou mrkev celou či na půlky) a vše ještě chvíli osmažit. Přidat tymián. sůl a pepř, zalít vodou nebo zeleninovým vývarem a přidat na velké kostky nakrájené brambory. Za občasného míchání vařit dokud zelenina nezměkne. Když je zelenina měkká vmíchat uvařenou čočku a odstavit aby se prolnuli chutě, v případě potřeby dosolit.
Mezitím připravit polentu - 1 hrnek poleny smíchat s 2 hrnky vody, 1 lžičkou olivového oleje a špetkou soli. Přivést k varu a vařit 5 minut za stálého míchání. Pokud se voda rychle vstřebá, ale polenta ještě není měkká, přidejte vodu. Polentu je možné po uvaření nechat pár minut odstát s pokličkou, ještě trochu dojde.
Polentu podávat ještě horkou (když vychladne už není kašovité konzistence, ale dají se z ní dělat např. knedlíčky např. na druhý den) přelitou zeleninovou směsí.
 
Pozn. Alternativou k polentě může být bramborová kaše.
 
 
 
 
 




You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty