Naan - plochý chléb

neděle 4. ledna 2015

Naan je kynutý plochý chléb, který původem pochází z Persie. Nyní se často používá v asijské kuchyni, obzvlášť ve spojení s indickými pokrmy.  


 



Ingredience

1/2 droždí (+ trochu vody a hladké mouky)
2 hrnky hladké mouky
1 lžička soli
1/2 hrnku kokosového mléka
2 lžíce olivového oleje

Postup

Droždí smíchat s troškou vody a hladké mouky a nechat ho aktivovat. Mouku smíchat se solí, aktivovaným droždím, olejem a kokosovým mlékem a vypracovat vláčné těsto. Nechat ho 30 minut kynout. Vykynuté těsto rozdělit na 5 dílů. Každý díl postupně vyválet do kulaté placky. Péct na rozpálené pánvi na maličkém množství oleje z obou stran. Každou stranu péct přibližně 2 minuty (nemáme moc schopnou pánev, na lepších pánvích může stačit i 30 vteřin) - dokud nezačne naan hnědnout. Když se naan chléb peče moc dlouho, místo měkkého nadýchaného chlebu vznikne křupavá a křehká placka. Naan se můžou podávat ihned ještě horké nebo v pokojové teplotě, jsou nejlepší čersvé, ale výborné jsou i druhý den. 



Průběh výroby naan






You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty