Pastýřský koláč

pátek 9. ledna 2015

Pastýřský koláč je výborné zimní jídlo. Je sytý, chuťově bohatý a skvěle zahřeje v chladných měsících. 

                               





                               



Ingredience (4 porce)

200 g čočky (v suchém stavu)
3 lžíce tamari (sojová omáčka)
3 mrkve
100 g mraženého hrášku
100 g mražené kukuřice
1 velká cibule
150 ml rajčatového protlaku
1 lžička tymiánu
sůl
pepř
1/2 kila brambor 
přibližně půl hrnku rostlinného mléka

Postup

Čocku před vařením namočte, délka máčení zavisí na vašich možnostech, ideální je 2-4 hodiny a v časové tísni stačí i 30 minut. Před vařením čočku slít a propláchnout a v tlakovém hrnci vařit 10 minut.
Když se čočka vaří, připravte si brambory. Oškrábejte je, uvařte do měkka v osolené vodě. Po uvaření slijte vodu a rozmixujte brambory na kaši společně s kokosovým mlékem.

Přípravu náplně začněte tak, že cibuli i mrkev oloupete a pokrájíte na menší kousky (mrkev na půlkolečka). Smažte je společně na oleji 5-10 minut (cibuli hlídejte, aby se nezačala připalovat). Pak přidejte hrášek, kukuřici, uvařenou a slitou čočku, rajčatový protlak, tymián a tamari. Vše smíchejte a okořeňte solí a pepřem. 

Pastýřský koláč můžete péct buď ve velké zapékací míse, nebo v menších jako jednotlivé formy. Na dno zvolené zapékací misky nandejte čočkovou směs a uhlaďte ji do rovna. Na ní potom nandejte bramborovou kaši a opět zarovnejte do rovna (tady si můžete i trošku pohrát a bramborovou kaši nazdobit).
Takto připravený pastýřský koláč pečte v troubě při 200°C 30-40 minut, dokud se kaše na povrchu v troubě lehce "neošlehne". 
Pokud pečete koláč ve velké míse, usnadníte si práci pokud před podáváním necháte pokrm trochu zchladnout, ihned po vytažení z trouby má tendenci se rozpadat.
   
                                         
           
postup plnění misky - nejdříve čočková směs (miska vpravo), na ní kaše (miska vlevo)

           


           


               

                 


You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty