Veganský segedínský guláš se sojovými kostkami

neděle 6. března 2016

Jelikož jsem dostala plnou sklenici domácího kysaného zelí, byla by škoda neudělat veganský segedín. Příprava guláše samotného je snadná, nepotřebujete mnoho ingrediencí a obzvlášť v zimních měsících je to prostě úplně úžasné jídlo. Pokud děláte domácí houskový knedlík, časově se příprava trošku protáhne. Při vaření se potom hodí začít sojovými kostkami, poté připravit knedlík a nakonec omáčku.








Sojové kostky

Ingredience (4 porce)
150 g sojových kostek
voda
zeleninový bujon (používám alnatura)
1/2 lžíce sojové omáčky
Marináda
lahůdkové droždí (dávám tak 2 plné lžíce)
1 vrchovatá lžička sladké papriky
sůl
voda (dle oka, aby bylo možné kostky v marinádě hezky "opatlat")
olej na smažení
Postup
Sojové kostky zalijte vroucí vodou, přidejte lžičku bujonu a sojovou omáčku. Nechte odstát 20 minut. Poté slijte vodu, a vymačkejte přebytečnou vodu ze sojových kostek. 
V misce smíchejte ingredience na marinádu, přidejte sojové kostky a pořádně je v marinádě promíchejte. Nechejte marinovat tak dlouho, jak vám čas dovolí (stačí 30 minut, ale může být klidně i několik hodin v lednici). 
Před podáváním osmahněte na rozpálené pánvi na troše oleje alespoň 5 minut, aby byly kostky lehce do křupava (nezapoměňte míchat). 

Veganský segedínský guláš 

Ingredience (4 porce)
1 větší cibule 
400 g kysaného zelí
2 lžičky sladké papriky
sůl
hrnek ovesného mléka
2 lžíce hladké mouky
3/4 litru vody
Postup
Cibuli oloupat a nakrájet na drobno. Na rozehřáté pánvi osmahnout cibuli do sklovata, přidat sladkou papriku, velmi krátce zamíchat a rychle zalít vodou (pokud nebudete rychlí, paprika zhořkne). Přidejte zelí, mouku rozmíchejte v ovesném mléce a přijte ho také. Osolte a nechte vše prohřát, dokud omáčka nezhoustne.

Podávejte s kynutým houskovým knedlíkem.  

Houskový knedlík (množství na 2 knedlíky)

Ingredience 
půlka droždí

3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek vody
2 housky
trochu kokosového mléka na namočení housek
sůl 

Postup
Nechat vzejít droždí (rozmíchat ho ve vlažné vodě s hladkou moukou a trochou cukru). Nakrájet housky a lehce je namočit v mléce. Do mouky vmíchat sůl a poté housky, vodu a droždí. Vypracovat těsto. Vytvořit dvě šišky a nechat je 15-20 minut odpočinout. Vařit v osolené vodě 25 minut, po vyndání propíchat špejlí.

You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty