Veganský segedínský guláš se sojovými kostkami

1:19

Jelikož jsem dostala plnou sklenici domácího kysaného zelí, byla by škoda neudělat veganský segedín. Příprava guláše samotného je snadná, nepotřebujete mnoho ingrediencí a obzvlášť v zimních měsících je to prostě úplně úžasné jídlo. Pokud děláte domácí houskový knedlík, časově se příprava trošku protáhne. Při vaření se potom hodí začít sojovými kostkami, poté připravit knedlík a nakonec omáčku.








Sojové kostky

Ingredience (4 porce)
150 g sojových kostek
voda
zeleninový bujon (používám alnatura)
1/2 lžíce sojové omáčky
Marináda
lahůdkové droždí (dávám tak 2 plné lžíce)
1 vrchovatá lžička sladké papriky
sůl
voda (dle oka, aby bylo možné kostky v marinádě hezky "opatlat")
olej na smažení
Postup
Sojové kostky zalijte vroucí vodou, přidejte lžičku bujonu a sojovou omáčku. Nechte odstát 20 minut. Poté slijte vodu, a vymačkejte přebytečnou vodu ze sojových kostek. 
V misce smíchejte ingredience na marinádu, přidejte sojové kostky a pořádně je v marinádě promíchejte. Nechejte marinovat tak dlouho, jak vám čas dovolí (stačí 30 minut, ale může být klidně i několik hodin v lednici). 
Před podáváním osmahněte na rozpálené pánvi na troše oleje alespoň 5 minut, aby byly kostky lehce do křupava (nezapoměňte míchat). 

Veganský segedínský guláš 

Ingredience (4 porce)
1 větší cibule 
400 g kysaného zelí
2 lžičky sladké papriky
sůl
hrnek ovesného mléka
2 lžíce hladké mouky
3/4 litru vody
Postup
Cibuli oloupat a nakrájet na drobno. Na rozehřáté pánvi osmahnout cibuli do sklovata, přidat sladkou papriku, velmi krátce zamíchat a rychle zalít vodou (pokud nebudete rychlí, paprika zhořkne). Přidejte zelí, mouku rozmíchejte v ovesném mléce a přijte ho také. Osolte a nechte vše prohřát, dokud omáčka nezhoustne.

Podávejte s kynutým houskovým knedlíkem.  

Houskový knedlík (množství na 2 knedlíky)

Ingredience 
půlka droždí

3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek vody
2 housky
trochu kokosového mléka na namočení housek
sůl 

Postup
Nechat vzejít droždí (rozmíchat ho ve vlažné vodě s hladkou moukou a trochou cukru). Nakrájet housky a lehce je namočit v mléce. Do mouky vmíchat sůl a poté housky, vodu a droždí. Vypracovat těsto. Vytvořit dvě šišky a nechat je 15-20 minut odpočinout. Vařit v osolené vodě 25 minut, po vyndání propíchat špejlí.

You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty