Zelenina s cizrnou a pečenou polentou

úterý 22. března 2016

Zelenina s cizrnou a pečenou polentou je obravdu výborný pokrm. Jeho příprava není složitá, ale vyžaduje přípravu dopředu. Přípravu začnetě cizrnou a polentou, zelenina je pak už velmi rychlá. 









Zelenina s cizrnou

Ingredience (4 porce)
brokolice
svazek ředkviček
cuketa
pórek
200 g cizrny (v suchém stavu)
1 lžíce sojové omáčky shoyu
2 lžíce mirinu ( sladký rýžový ocet)
chilli
sůl
olej
voda + bramborový škrob (není nutné)

Postup
Cizrnu namočte den předem. Před vařením slijte vodu a cirzrnu propláchněte, vařte v tlakovém hrnci 30 minut. Po uvaření slijte vodu. 
Brokolici nakrájejte na růžičky, ředkvičky na polovinu, cuketu na kostičky a pŕek nakrájejte na kolečka. Rozehřejte pánev s olejem, přidejte zeleninu i cizrnu a restujte 5 minut. Poté přidejte trochu vody (1/2 - 1 hrnek), shoyu, mirin, osolte, přidejte chilli (množství dle vašeho uvážení) a promíchejte. Pokud chcete omáčku zahustit, teď je ta správná chvíle - stačí rozmíchat 2 zarovnané lžičky bramborového škrobu ve studené vodě a přilít k zelenině. Zakryjte poklicí a duste na mírném plameni ještě 5-10 minut, občas zamíchejte a hlídejte brokolici - když je na skus, je hotovo (pozor ať ji nerozvaříte). Podávejte s pečenou polentou. 


Pečená polenta (4 porce)

Ingredience
200 g polenty
800 ml vody
sůl
olej

do polenty možno přidat bylinky, česnek - dle fantazie

Postup
Polentu rozmíchejte ve vodě a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 3-4 minuty, odstavte, přikryjte poklicí a nechte 10-15 minut odpočívat (ne déle, polenta by ztuhla v hrnci). Ještě teplou polentu přelijte do pekáče  (či jiné nádoby s velkou plochou), urovnejte do hladka a nechte alespoň hodinu chladit (delší chlazení usnadňuje manipulaci). 
Vychlazenou polentu nakrájejte do požadovaného tvaru, přendejte na pečící plech vyložený papírem, potřete z obou stran olejem a pečte 30-45 minut při 200°C. Čím déle budete péct, tím křupavější bude povrch polenty, vnitřek ale zůstane vláčný. Můžete podávat ihned po dopečení, ale i po vychladnutí.  

You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty