Houbový burger

neděle 28. února 2016

Veganských burgerů je opravdu velká škála, já jsem si teď nejvíc oblíbila tento houbový. Chutná výborně, jistě by šel udělat i na grilu a jeho příprava není nijak složitá.






Houbové burgery

Ingredience (2 porce)
250 g žampionů (můžete použít i jiný druh hub)
1 větší cibule
sůl
pepř
olej
1 lžíce lahůdkového droždí
2 lžíce lepku

Postup
Cibuli oloupejte a najemno nakrájejte. Žampiony pokrájejte na drobné kousky. Na pánvi rozehřejte olej, krátce osmahněte cibuli a přidejte k ní žampiony. Ochuťte lahůdkovým droždím, osolte, opepřete a smažte, dokud houby nezměknou (cca 5-10 minut). Směs přendenjte do misky a nechte ji vychladnout. Část houbové směsi rozmixujte v mixéru - nemusí být na jemno, stačí jen trošku, burgery budou lépe držet pohromadě. K vychladlé směsi přimíchejte lepek a rukama vytvarujte placky. Placky pečte v troubě 20-30 minut při 180°C.
 
Burgery podávejte v burgerové bulce, s barbecue omáčkou, klasickou oblohou (nakládaná okurka, salát, cibule, rajče), s hranolky a dipem.


vlevo před pečením, vpravo upečeno


Burgerová houska

Ingredience
500 g hladké mouky
1/2 kostky droždí (+ trocha vlažné vody a hladká mouka - celkem 1/2 hrnku hmoty)
160 ml vlažné vody
160 ml rostl. mléka
100 ml oleje
10 g soli
20 g cukru

javorový sirup
sezam

Postup
Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě s hladkou moukou a nechte vzejít (cca 15 minut).
Mouku smíchejte se solí a cukrem, přidejte vykynuté droždí, rostlinné mléko, vodu a olej a vypracujte těsto. Těsto musí být vláčné a vlhké ale nemělo by moc lepit. Těsto nechte 20-30 minut kynout, poté vytvarujte bohánky a dejte je rovnou na pečící plech (vyložená papírem nebo jinou nepřilnavou plochou). Bulky nechte ještě 5 minut odpočinou, potřete je javorovým sirupem, posypejte sezamem a pečte 20-25 minut při 200°C. Když bulky zezlátnou, je hotovo.


BBQ omáčka (na dva burgery)

Ingredience
4 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce javorového sirupu
1/2 lžíce balzamikového octa

Postup 
Všechny ingredience smíchejte a natřete na obě půlky burgerové bulky. 

Hranolky

Ingredience
brabory
olej
sůl

Postup 
Brambory oškrábejte a nakrájejte na hranolky. Dejte je na plech, zakápněte olejem a promíchejte je, aby se olej dostal ke všem. Péčte 30-40 minut při 200°C.

Rajčatový dip

Ingredience
1/2 tofu natural
sůl
rajčatový protlak (1/4 - 1/3 hrnku - dle chuti)
1/3 -1/2 hrnku rostl. mléka

Postup
Tofu dejte do mixéru spolu s rajčatovým protlakem, solí a trochou rostlinného mléka (začnete s menším množstvím a dle potřeby přidávejte) a vše rozmixujte do hladka.

You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty