Veganské míša řezy
neděle 14. února 2016Čokoládové řezy s tofu krémem jsou výborným a sytým dezertem. Nadýchaná kakaová buchta je potřená lehce navinulým tofu krémem, na kterém je lahodná čokoládová poleva. Vše se dohromady snoubí do lahodné plné chuti, která velmi připomíná "míša řezy". S tímto dezertem rozhodně neurazíte ani návštěvu (velmi úspěšně vyzkoušeno).
Těsto
Ingredience
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
velká špetka soli
2 vrchovaté lžičky kypřícího prášku (bezfosfátový)
1/3 hrnku kakaa
1 lžíce jablečného octa
1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka (kokosové)
1/3 hrnku oleje
Postup
Smíchejte mouku, cukr, sůl, kypřící prášek a kakao. K této směsi přilijte rostlinné mléko, olej a jablečný ocet. Vše důkladně promíchejte a vlijte do olejem vymazaného a moukou vysypané pekáče.
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
velká špetka soli
2 vrchovaté lžičky kypřícího prášku (bezfosfátový)
1/3 hrnku kakaa
1 lžíce jablečného octa
1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka (kokosové)
1/3 hrnku oleje
Postup
Smíchejte mouku, cukr, sůl, kypřící prášek a kakao. K této směsi přilijte rostlinné mléko, olej a jablečný ocet. Vše důkladně promíchejte a vlijte do olejem vymazaného a moukou vysypané pekáče.
Pečte 30 minut na 180°C. Po upečení nechte vychladnout.
Tofu krém
Ingredience2 tofu (celkem cca 400 g)
šťáva z 1-2 citronů
moučkový cukr 1/2 hrnku (dle chuti)
rostlinné mléko 1/4-1/2 hrnku (dle potřeby)
Postup
Tofu rozdrobte do mixéru, přidejte citronovou šťávu a cukr. Podle potřeby postupně přidávejte rostlinné mléko a mixujte, dokud nebude krém úplně hladký. Krém by ale neměl být příliš tekutý, jinak neztuhne, proto použijte pouze nezbytné množství tekutin k dosažení hladké konzistence - měla stačit 1/3 hrnku rostlinného mléka + citronová štáva. V případě potřeby dochuťte. Hotový tofu krém rovnoměrně naneste na vychladlou buchtu.
Čokoládová poleva
Ingredience
150 - 200 g čokolády (použijte vysokoprocentní čokoládu bez živočišných složek)
1/4 hrnku rostlinného mléka
Postup
Čokoládu rozehřívejte na páře nebo ve vodní lázni. K čokoládě přidejte rostlinné mléko a za stálého míchání čokoládu úplně roztavte.
Roztavenou čokoládu nechte krátce vychladnout a natřete ji na buchtu s tofu krémem.
Hotové čokoládové řezy s tofu krémem uchovávejte v lednici.
5 komentářů
Nedal by se něčím nahradit ten jablečný ocet? :)
OdpovědětVymazatMůžete ho buď vynechat nebo nastrouhat/rozmixovat/odšťavnit 1 jablko.
VymazatDěkuji moc! :) vypadá moc dobře, už se těším, až ho vyzkouším :)
VymazatDobry den,
OdpovědětVymazatto tofu ma byt normalne natural nebo silken ??
Diky za odpoved.
ciekawy przepis!
OdpovědětVymazat