Lilkové kari

čtvrtek 21. května 2015

Voňavé, krémové, jemné, lahodné a chuťově velmi plné - takové je lilkové kari. Upečený lilek vévodí tomuto pokrmu a dokonale se snoubí s indickým kořením. Celý pokrm potom doplní mandlový krém, který přidá pomyslnou závěrečnou tečku. 






Ingredience (4 porce)

2 lilky
8 rajčat
2 lžičky kurkumy (mletá)
1 lžička koriandru (mletý)
2 lžičky hořčičného semínka (celé)
4 tobolky kardamomu
4 stroužky česneku
1 lžička panely (nebo třtinového cukru)
2 cibule
400 ml kokosového mléka
60 g mandlí
sůl
olej


Postup

Přípravu začít s lilky, které je potřeba nakrájet a vypotit, tedy posolit a počkat, než se na nich utvoří kapičky šťávy. Tento proces z lilků vytáhne hořkost. Lilky nejdřív krájím na tlustá kolečka, pak je posolím, vypotím, opláchnu a kolečka pak ještě pokrájím na větší nepravidelné kostky cca 3x3 cm.  Poté lilky pokapat olivovým olejem a dát péct na 180-200° na 30-45 minut. Ke konci je lilek třeba hlídat, měl by být změklý ale ne spálený.

Připravte také mandlový krém - mandle rozmixovat s trochou vody do hladkého krému.

Rajčata můžete ale nemusíte loupat, já je loupu. Slupku rajčat do kříže nakrojit, dát je do misky a zalít horkou vodou. Chvilku počkat a pak je oloupat a nakrájet na větší kusy (není třeba na malé, v omáčce se rozvaří).

Na pánvi rozehřát olej a přidat jemně nakrájenou cibuli. Přidat 4 kardamomy a společně smažit na mírném plameni přibližně pět minut (cibule se nesmí připálit). Potom vyndat kardamomové tobolky, přidat koriandr, kurkumu, protlačený česnek a hořčičné semínko. Vše nechat ještě chvíli smažit (hořčičné semínko začne pukat - to je správně). Přidat spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, zalít kokosovým mlékem a přidat upečené lilky. Osolit a podle chuti lehce ochutit panelou nebo třtinovým cukrem. Nechat vařit cca 20 minut aby omáčka zhoustla. Ke konci zjemnit krémem z mandlí. 
Podávat s rýží. 






You Might Also Like

4 komentářů

  1. A lilky prosím nakrájet na jak velké kousky? Koření je mleté, nebo celé? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lilky nejdřív krájím na tlustá kolečka, pak je posolím, vypotím, opláchnu a kolečka pak ještě pokrájím na větší nepravidelné kostky cca 3x3 cm. (díky za dotaz, dopíšu to do receptu :) ) Kurkuma a koriandr je mletý, hořčičné semínko a kardamom celý.

      Vymazat
    2. děkuji za doplnění. Dnes jsem jídlo uvařila a opravdu si pochutnala. Vaše recepty se mi zdají relativně jednoduché (i co do surovin), ale jsou moc dobré. Těším se na další;)

      Vymazat

Oblíbené recepty