Karbanátky z červené řepy a šťouchané brambory s koprem

sobota 16. května 2015

Karbanátky z červené řepy (nebo tzv. řepoše, jak jim říká můj muž), jsou výborné a  syté jídlo, které krásně vypadá a úžasně voní. Jejich příprava je snadná, jen zabere trochu času (kdy ale nemusíte nic dělat, jen čekáte), kvůli pečení řepy. V kombinaci se šťouchanými brambory s koprem tvoří dokonalou kombinaci, kterou bych se nebála naservírovat ani při slavnostnějších příležitostech.  





Ingredience (4 porce - 8 menších řepošů)

4-5 řep
sůl
5 stroužků česneku
1-2 lžičky tymiánu
1-2 lžičky sušené bazalky
sůl
3-4  lžíce hladké mouky (nebo bramborovým škrobem pro bezlepkovou variantu)
2 lžíce rajčatového protlaku

olej na usmažení

brambory
kopr
kokosový tuk
sůl

Postup

Řepy omýt, oloupat, zabalit do alobalu, zakapat olivovým olejem a péct 1 a 1/2 - 2 hodiny při 200°C. Ke konci pečení zkuste do řepy zapíchnout nůž, když to půjde snadno, je hotovo. Vyndat řepy z trouby a nechat zchladnout (můžete je rozkrojit, zchladnou rychleji). Když je řepa vychladlá (aby nepálila), nastrouhat ji nahrubo. Nastrouhanou řepu dát do mísy, přidat protlačený česnek, rajčatový protlak, tymián a bazalku (já dávám hodně), osolit, zaprášit moukou a vše pořádně promíchat. Rozehřát pánev s trochou oleje (stačí opravdu po dně), rukama vytvarovat placky a postupně je opéct z obou stran. Nebojte se těsta, vypadá, že nebude držet pohromadě, ale opravdu to jde, otáčejte je pomocí široké obracečky, aby se celá placka vešla na obracečku a nebudete mít problém.

Brambory uvařit v celku, po uvaření rozmačkat vidličkou. Na pánvi rozehřát kokosový tuk, přidat rozmačkané brambory a nakrájený kopr a v případě potřeby dosolit.

Řepné karbanátky podávat se šťouchanými brambory a koprem.  










You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty