Levandulový sirup

čtvrtek 5. ledna 2017

Udělat si domácí sirup není vůbec náročné, zvládne to každý a recept se dá snadno obměňovat a tvořit různé příchutě. Levandulový sirup je velmi voňavý a hodí se do dezertů či různých nápojů. Sirup je sice kalorická bomba, ale díky intenzivní vůni i chuti ho stačít použít jen trošku.




Ingredience

2 hrnky vody
2 hrnku cukru 
20 g květu levandule (sušené)
šťáva z půlky citronu


Postup

Vodu s cukrem dejte do hrnce a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Když je cukr rozpuštěný, za stálého míchání přiveďte cukrovou vodu k varu a vařte asi 5 minut, díky čemuž sirup zhoustne. Přisypte levanduli a citronovou šťávu. Teď máte dvě možnosti, jak pokračovat dále. První je, že levanduli necháte v sirupu louhovat 24 hodin, slijete, čistý sirup bez květů znovu převaříte a uzavřete do sklenic (ještě horký).
Druhou možností je uskladnit sirup i s květy, díky čemuž získá časem krásně fialovou barvu. Pokud květy v sirupu necháte, dejte pozor aby byly všechny květy ponořené v sirupu a sirup slijte po otevření nebo až ve chvíli, kdy by bylo sirupu méně, než květů a květy nemohly být úplně ponořené.Otevřený sirup skladujte v lednici.  

You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty