Řepná polévka

pondělí 16. dubna 2018

Už dlouho jsem se chystala zkusit uvařit polévku z řepy, ale neměla jsem přesnou představu jak by vlastně měla chutnat, jen jsem věděla, že chci něco úplně jiného než boršč. Na inspiraci jsem narazila úplně náhodou v jedné krásné veganské restauraci ve Wroclawi, jestli tam někdy pojedete určitě zavítejte do Bez Lukru, je úplně v centru a vaří tam fakt skvěle.

Polévka je hustá, krémová s kousky řepy, voní po Indii a pálí po Thajku.



Ingredience

4-6 ks červené řepy
1 větší cibule
4 stroužky česneku
2 lžičky skořice
2-3 lžičky mletého koriandru
2-3 lžičky mletého římského kmínu
1 lžička kurkumy
1 - 2 lžičky zelené kari pasty
zeleninový vývar
rostlinné mléko
sůl a pepř

Postup

Řepu oloupejte a všechny kromě jedné nastrouhejte na drobno na struhadle. Poslední řepu nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte, česnek oloupejte a rozmačkejte.
Na rozehřátém oleji opečte cibuli, česnek a koření (skořici, kurkumu, římský kmín a koriandr). Kořením nešetřete, řepa je výrazná a aby bylo koření v polévce cítit, je třeba ho dát dost. Když je cibule dosklovata přidejte řepu (strouhanou i na kostky), ještě chvilku opékejte, přilijte vývar a přiveďte k varu. Polévku osolte, opepřete a přidejte podle chuti kari pastu, já dávám zhruba 2 lžičky. Když řepa změkne, přendejte část řepy s trochou vody do mixéru, do hladka rozmixujte a vraťte zpět do polévky, díky tomu získáte krémovou texturu. Na zjemnění přidejte ještě trochu rostlinného mléka (skvělé je kokosové a můžete přidat i kapku kokosového oleje) a podávejte s čerstvou petrželkou.

You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty