Strašidelný svařák

pondělí 30. října 2017

Moje záliba v Halloweenu, tedy Předvečeru Všech svatých (All Hallows' Eve) vznikla, když mi v dětsví učarovaly pohanské zvyky a svátky a asi taky když jsem jako dítě poprvé četla Harryho Pottera. Halloween se slaví v noci z 31. října na 1. listopadu, vznikl v Irsku a odtud se rozšířil do ostatních zemí. Dnes je známý hlavně v podobě slavené v USA, ale v různých obměnách se stejnou symbolikou se slaví v mnoha zemích. V Čechách ho známe jako Dušičky, které jsou slavené o pár dní později - 2. listopadu. Představa tajemna, nazdobených domů, mlhy, svítících vydlabaných dýní a symbolikou mnohem staršího svátku Samhainu mi zkrátka nemohl neučarovat. Je to den, který je v půlce mezi rovnodenností a slunovratem, to znamená, že se dostáváme do nejtemnější části roku.  
Svátky a rituály všeobecně mám moc ráda a je mi trochu líto, že v ČR se tolik neprožívají. Pokud tedy máte, stejně jako já, chuť si na Halloween (nebo kdykoli jindy) vykouzlit trochu tajemné atmosféry a udělat si strašidelný svařák (nebo třeba nealko nápoj pro děti), tady je jednoduchý návod.






Na scvrklé hlavičky budete potřebovat jen jablka (menší jsou lepší) a trochu času.

Jablka oloupejte, rozkrojte napůl a vyndejte jádřince. Položte je rozkrojenou stranou dolů a na vrchní straně vytvořte pomocí nože různé obličeje. Takto připravená jablka pečte na 100 °C zhruba hodinu až hodinu a půl, dokud nezhnědnou a nescvrknou se.
Ještě teplá jablka dejte do zvoleného teplého nápoje, opravdu skvěle vypadají v horkém rudém svařáku.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Miluju Halloween a taky mě mrzí,že to lidi tady moc "neprožívají" Strašidelný svařák-super nápad.. :)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené recepty