Levandulové dortíky

sobota 7. ledna 2017

Vůně a barva levandule je uklidňují a harmonická. Tyto lahodné cupcaky jsou přesně takové. Do těsta dejte levandulové kvítky a nešetřete levadulovým sirupem a budete ohromeni, jak dobře levandule chutná. Pokud dortíky chytáte třeba na oslavu nebo párty, upečte je do páru s těmito citronovými dortíky, krásně vedle sebe vypadají a všechny úžasně chutnají, navíc základní těsto na oba druhy je stejné, liší se jen dochucením.






Ingredience (20 kousků)

200 g hladké mouky
150 g cukru
50 g bramborového škrobu
1 bezfosfátový prášek do pečiva
100 ml oleje
180 ml kokosového nebo jiného rostlinného mléka
1 lžíce jablečného octa

květy levandule (není nutné)



Postup

Smíchejte mouku, cukr, škrob a kypřící prášek a květy levandule (můžete je vynechat). Přilijte rostlinné mléko, olej a jablečný ocet a vymíchejte těsto. Těsto rozdělte do košíčků na cupcaky (neplňtě až po okraj, stačí 2 lžíce těsta do každého) a pečte 20-30 minut při 180 °C. Před koncem pečení zkuste do dortíku zapíchnout špejli, pokud je po vytažení suchá, je hotovo.

Ihned po vytažení dortíků je potřeba je propíchat špejlí a osirupovat. Na sirupování budete potřebovat levandulový sirup.
Lžičkou se snažte nakapat sirup nad dírky od špejle, sirup tak lépe zateče do dortíku. Před zdobením krémem nechte sirup trochu oschnout.


Krém

1 šlehačka soyatoo (nejlépe sojová)
lžíce levandulového sirupu 
barvivo (nemusí být)

Postup

Šlehačku vyšlehejte opravdu do tuha, v průběhu šlehání přidejte levandulový sirup a barvivo. Nechte chvilku vychladit a ozdobte dortíky. Dortíky skladujte v lednici. 

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Dobrý den, prosím, jaké konkrétní veganské barvivo používáte?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, sehnala jsem přírodní veganské barvivo ve Vídni, z nabídky v ČR vím určitě, že veganská barviva jsou ta levná prášková v pytlíčcích (značka Aroco), dále podle složení vypadá, že by měly být vegan také barvy značky LorAnn (tekuté), Vola Colori (prachové barvy), Silicomart (prachové barvy) a jistě i některé další, chce to číst složení :). Problém bývá u gelových barev, které často obsahují glycerin (bez dotazu na výrobce těžko říct, jakého původu) a také bývá problém s červenými barvami, které mohou obsahovat karmín.

      Vymazat
    2. Moc vám děkuji za odpověď. :)

      Vymazat

Oblíbené recepty