Pizza s pečenou paprikou a portobello

pondělí 4. dubna 2016

Tohle je asi nejlepší pizza jakou jsem kdy pekla. Těsto je tenké a křupavé, na vrchu je rajčatový bylinkový základ, šťavnatá pečená paprika, žampiony portobello a vše je doladěno posypem z kešu ořechů s lahůdkovým droždím a čerstvým oregánem.   







Náplň

Ingredience
1 velká červená paprika

3 žampiony portobello 

hrst kešu ořechů
lahůdkové droždí
sůl

150 ml rajčatového protlaku
provensálské byliny nebo čerstvý tymián, rozmarýn a oregáno
sůl


Postup
Přípravu pizzy začněte pečenou paprikou. Papriku omyjte, osušte a dejte do pekáče. Pečte 30-40 minut při 200°C, v průběhu pečení několikrát otočte. Může se stát, že slupka až zčerná, ničemu to nevadí, protože slupka půjde pryč. 
Když je paprika že všech stran opečená, vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout. Když půjde s paprikou manipulovat aniž byste se spálili, oloupejte slupku - půjde to úplně samo. Z oloupané papriky vyndejte jádřinec a všechny semínka a nakrájejte ji na plátky. 

Žampiony nakrájejte na tenké plátky, osolte a krátce opečte na pánvi.

Kešu ořechy dejte do mixéru společně s lahůdkovým droždím a solí a rozmixujte. 

Bylinky a sůl vmíchejte do račatového protlaku. 

Těsto 

Ingredience (2 kulaté pizzy či jedna velká ve velikosti pečícího plechu)
250 g hladké mouky
140 ml vlažné vody
sůl
2 lžíce olivového oleje
1/2 kostky droždí

Postup
Část odměřené vody odlijte do hrnečku, přidejte droždí a trochu hladké mouky. Vše smíchejte do konzistence hustšího krému a nechte 10-15 minut odpočívat, dokud směs nezdvojnásobí objem. 
Do mísy dejte mouku, sůl, olej, zbylou vodu a vykynuté droždí. Vypracujte hladké nelepivé těsto a nechte ho 10-15 minut odpočinout.
Poté těsto prsty vypracujte do požadovaného tvaru (kruh, obdélník, čtverec, hvědička... :) ), dejte si pozor, aby vrstva těsta nebyla příliž tlustá (3-4 mm je akorát). Na těsto nakapejte pár kapek olivového oleje, potřete ho rajčatovo-bylinkovou směsí, naklaďte portobello, pečenou papriku a posypte rozmixovanými a ochucenými kešu ořechy. Pečte 20-30 minut na 180°C, dokud těsto nezezlátne. Před podáváním ještě ozdobte čertsvým oregánem.



You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty