Rýžové casserole s růžičkovou kapustou, špenátem a žampiony

pátek 29. ledna 2016

Tento pokrm je úžasně krémový, sytý a šťavnatý. Jeho příprava sice nepatří mezi ty nejrychlejší, ale výsledek stojí za to. Rýže smíchaná s kapustičkami a žampiony je zalitá mandlovým krémem se špenátem a  vše je zapečené do úžasné krémové konzistence s bohatou chutí po lahůdkovém droždí.






Rýžová směs

Ingredience

200 g rýže (doporučuji kulatozrnnou)
200 g růžičkové kapusty (kapustičky)
150 g žampionů
lahůdkové droždí
olej

Postup

Pokud požijete kulatozrnnou rýži, uvařte ji podobně jako na sushi. Nejdřív rýži několikrát propláchněte, zalijte ji cca 300 ml vody a přiveďte k varu. Když se začne vařit, dejte ji na nejmenší plotnu a nejmenší plamen, zakryjte pokličkou a vařte 15 minut. Pak ji odstavte a nechte pod pokličkou ještě aspoň 15 minut odpočívat.
Mezitím předvařte kapustičky. Kapustičky očistěte a nakrájejte na půlky, vařte v osolené vodě 7-10 minut dokud trošku nezměknou (nesmí být rozbředlé, jen trochu změklé)
Žampiony pokrájejte na větší kusy a krátce je osmahněte na troše oleje. Přidejte k nim předvařené kapustičky a uvařenou rýži. Osolte a podle chuti dejte lahůdkové droždí (dávám 3 lžíce).

Mandlový přeliv

Ingredience

1 cibule
80 g mandlí
200 g čerstvého špenátu
450 ml vody
olej
sůl
pepř
lahůdkové droždí
2 lžičky škrobu (bramborový/kukuřičný) + studená voda

Postup

Mandle namočte do vody ideálně alespoň půl hodiny předem, poté je rozmixujte v mixéru s vodou do mandlového mléka (nemusíte jej přes nic cedit, můžete ho použít rovnou tak, jak je).
Na jemno nakrájenou cibuli osmahněte do sklovata na troše oleje. Zalijte jí mandlovým mlékem, přidejte sůl, pepř a lahůdkové droždí (tady opět podle chuti, já tam sypu od oka tak 3 - 4 lžíce) a pořádně zamíchejte. Ve studené vodě rozmíchejte škrob a vlijte ho do omáčky za stálého míchání, aby se v omáčce dobře rozprostřel. Omáčku přiveďte k varu, přidejte omytý špenát a krátce ho prohřejte.

Zapékání

Připravenou rýžovou směs  nandejte do zapékací mísy a povrch uhlaďte do rovna. Na rýži nandejte připravený mandlový přeliv se špenátem. Zapékejte 25-30 minut při 180°C.


You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty