Tempeh na datlích a rozmarýnu

neděle 27. prosince 2015

Vzala jsem tempeh na milost. Nikdy mi moc nechutnal, ale to se teď naprosto otočilo. Pokud jste na tom podobně, jako jsem byla já, nebo už jste si tempeh zamilovali, je tenhle recept přímo pro vás. Pečený tempeh s datlemi a rozmarýnem je dochucený balzamikovou redukcí a podává se s bramborovou kaší. Je to úžasný, voňavý a chuťově velmi lahodný pokrm, který se hodí i na slavnostní příležitosti. Jeho příprava je jednoduchá, jen vyžaduje více času kvůli pečení.









Ingredience (4 porce)

1 balení tempehu - uzený nebo smažený (pokud máte tempeh opravdu rádi, dejte balení 2)
1 cibule
70 g datlí
10-12 žampionů
lžička čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
olej
6 lžic balzamikové redukce (recept níže)
sůl
pepř

1 lžíce škrobu (bramborový/kukuřičný)
100 ml vody 

brambory
rostlinné mléko
sůl


Postup

Cibuli a datle nakrájejte na menší kousky, tempeh nakrájejte na kostky, žampiony nakrájejte na plátky a vše dejte společně do zapékací mísy. Přidejte sůl a pepř po špetkách, lžičku rozmarýnu a lžíci oleje, vše promíchejte. Směs podlijte vodou a pečte 1 hodinu na 200 °C, v průběhu pečení v případě potřeby podlévejte vodou. V průběhu pečení otáčejte tempeh tak, aby se opekl hezky ze všech stran. Když jsou všechny kostky tempehu opečené, vmíchejte do šťávy 100 ml vody s rozmíchaným škrobem, přidejte také balzamikovou redukci a vše nechte v troubě ještě dalších 5-10 minut, dokud se šťáva nezahustí. 

Podávejte s bramborovou kaší, ozdobené čerstvým rozmarýnem. 



Balzamiková  redukce

Ingredience 

1/2 hrnku tmavého balzamikového octa
2 lžíce třtinového cukru

Postup

Balzamikový ocet vlije na pánev, přidejte cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs krátce povařte (3-4 minuty stačí, jinak je redukce moc lepkavá a neteče) a nechte zchladnout.

Poznámka: pokud nemáte datle, můžete použít také fíky nebo sušené švestky. 









You Might Also Like

1 komentářů

  1. Tak tohle je fakt šíííleně dobrý jídlo!
    Děkuji za recept.
    Bláža

    OdpovědětVymazat

Oblíbené recepty