Sojové výpečky se zelím a bramborovým knedlíkem

úterý 24. listopadu 2015

Tenhle recept má za sebou celkem vtipnou historku. Nedávno jsem se s manželem začala zajímat o plýtvání jídlem a vše co s tím souvisí a rozhodli jsme se, že zkusíme dumpster diving. Ulovili jsme (krom jiného) červené zelí. A co s ním? Zvažovala jsem boršč, ale nakonec zvítězila chuť na něco, co jsem chtěla už dlouho zkusit. A tak jsem se konečně dostala k tomu udělat sojové výpečky se zelím a domácím bramborovým knedlíkem.
Jídlo je to výborné, syté, chuťově neuvěřitelně výrazné a opravdu voňavé. Časově zabere trochu více času, ale to hlavně kvůli pečení.






Ingredience - sojové výpečky

Sojové plátky (na 4 porce 8 a půlím je)
zeleninový vývar nebo bujón a sůl

lahůdkové droždí (podle chuti, u nás padne 100g)
2-3 lžíce shoyu (sojová omáčka)
2 lžíce oleje
pepř
v případě potřeby sůl
voda 
1 velká nebo 2 menší cibule

 

Postup

Do hrnce dejte zeleninový bujon, sůl a přilijte vařící vodu (případně použijte zeleninový vývar). Do horké vody vložte sojové plátky a nechte nasáknout vodou, stačí 10-15 minut. Potom plátky vyndejte a vymačkejte z nich vodu, nakrájejte je na půlky.

V míse smíchejte olej, sojovou omáčku, lahůdkové droždí (nemusíte hned všechno, můžete podle chuti přidat další postupně) a vodu (od oka, stejně se vypaří a budete muset podlévat).

Cibuli nakrájejte na kolečka a naskládejte je na dno zapékací mísy. Sojové plátky namočte v marinádě a postupně skládejte do zapékací mísy. Zbylou marinádu nalijte na sojové plátky.
Troubu vyhřejte na 180°C a dejte výpečky péct. Po 30 minutách je zkontrolujte a otočte, případně podlijte (buď vodou nebo znovu marinádou, ale pozor na shoyu, ať jídlo nepřesolíte). Pečte dalších 20-30 minut, otočte, podlijte. A opakujte znovu tak po 20-30 minutách, v případě potřeby podlijte. Pečte tak dlouho, dokud nebudou výpečky hezky opečené a dokud cibule s marinádou nevytvoří omáčku. Celkem peču hodinu a půl až dvě hodiny s tím, že ke konci často otáčím, aby se výpečky nespálili, ale hezky opekly.   

Ingredience - zelí

malá hlávka červeného zelí (nebo 1/2 větší)
1 cibule
sůl
ocet
1-2 lžíce hladké mouky
cukr
voda
olej

Postup

Cibuli oloupejte, najemno nakrájejte a na oleji osmažte do sklovata. Zelí nakrájejte na tenké proužky a přidejte k cibuli. Vše společně opékejte 5-10 minut a pak podlíjte vodou. Zelí osolte, přidejte lžičku cukru a nechte dusit, dokud zelí nezměkne (přibližně 20 minut). V případě potřeby podlijte vodou. Když zelí změkne, ale ještě není úplně hotové, zaprašte ho moukou a za občasného míchání provařit ještě 5-10 minut. Zelí dochutit octem a případně i solí a cukrem.


Ingredience - Bramborový knedlík (2 šišky na 4 - 5 porcí)

700 g brambor
250 g hrubé mouky
sůl

Postup

Brambory oškrábejte a uvařte. Uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Do mísy dejte nastrouhané brambory, vetší špetku soli a mouku a vypracujte těsto. Těsto musí držet tvar a nelepit se, nesmí téct (je možné, že budete potřebovat trochu více než 250 g mouky). Těsto rozdělte na 2 poloviny a z každé poloviny vytvarujte šišku. Knedlíky vložte do hrnce s vroucí vodou a vařte přibližně 18 minut, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu.




You Might Also Like

3 komentářů

  1. Odpovědi
    1. Lahůdkové droždí jsou sušené neaktivní kvasnice a používá se na ochucování. Koupíte např. v Tescu nebo ve zdravých výživách. http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=lah%C5%AFdkov%C3%A9+drozdi

      Vymazat
  2. Diky za recept.Jdu hned vyzkouset.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené recepty