Kynuté veganské buchty

pondělí 16. listopadu 2015

Buchty u nás vždycky pekl můj děda. Vždycky pekl plný plech a voněl po nich celý dům. Já sama moc často buchty nepeču, ale když už, vždy jsou povidlové a většinou je vozím dědovi, protože je má hrozně rád a sám už je nepeče. Tohle je klasický recept z bílé mouky s cukrem, nehledejte zde nic moderního (třeba bez lepku a cukru), na to teď nehrajem. Tohle jsou úžasné, tradiční nadýchané kynuté buchty naplněné lahodnými povidly, které vás (a nejen vás) můžou vrátit do vzpomínek na dětství. Navíc vás může těšit vědomí, že jsou upečené bez krutosti.   








Ingredience

1,2 kg polohrubé mouky
250 g cukru (kdo radši sladší, dá 300)
600 g rostlinného mléka
70 g oleje
šťáva z půlky citronu
špetka soli

půl kostky droždí + hladká mouka, + lžička cukru + vlažná voda - vše aby tvořilo zhruba půl hrnku hmoty


Náplň 

švestková povidla, používám domácí


Postup

Nejdříve je potřeba začít s droždím. Z uvedených ingrediencí u droždí vymíchejte hustou hmotu, nesmí být úplně vodová, protože pak by trvalo dlouho, než droždí vzejde. Hmotu nechat tak 10 minut stát dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím ve velké míse smíchejte mouku, cukr a větší špetku soli. Když je droždí připravené, vlijte k mouce rostlinné mléko, olej, citronovou šťávu a droždí a vše důkladně promíchejte buď mixérem s nástavci na hnětení nebo rukama. Těsto většinou mívám lepivější, ale to ničemu nevadí. Když je těsto kompaktní, nechte ho kynout 1-2 hodiny, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Když je těsto vykynuté je načase tvořit buchty. Těsto vyválejte (cca 1,5 cm silné) a nařezejte na čtverce. Doprostřed každého čtverce vložte lžičkou trochu povidel, rohy přehnětě přes sebe a slepte. Umotané buchty rovnejte do pekáče slepovanou stranou dolů těsně k sobě a na závěr je potřete trochou oleje.
Když máte všechny buchty vytvořené, nechte je 5-10 minut odpočinout a potom pečte 55-60 minut na 200°C. Buchty jsou hotové, když jsou navrchu zlatavě hnědé a rýhy mezi buchtami jsou lehce oddělené. Po vychladnutí buchty pocukrujte a pusťte se do nich (pokud tedy vydržíte čekat do vychladnutí). 

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Buchty vyšly super, ale těsto bylo tuhé a málo oleje, dal jsem celkem 190 g.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené recepty