Bílá omáčka (Vegan Kurimu Shitu)

neděle 25. října 2015

Narazila jsme na úžasné japonské jídlo s názvem Kurimu Shitu, v angličtině nese název white stew nebo také cream stew podle vzhledu omáčky. Tento pokrm můžete jíst buď samotný, s pečivem nebo s rýží. Je to krémová bílá omáčka plná zeleniny s jemnou ale výraznou a bohatou chutí. Na přípravu je to velmi rychlé a snadné jídlo, které potěší hlavně v chladnějších a zamračených dnech.







Ingredience (4 porce)

4 mrkve
3 velké, nebo 4 menší brambory
350 g žampionů
1 brokolice
1 cibule
bobkový list
muškátový květ
sůl
pepř
400 ml kokosového nebo jiného rostlinného mléka
hladká mouka
olej


Postup

Cibuli najemno nakrájet, mrkev nakrájet na půlkolečka, brambory a žampiony na větší kostky. Na troše oleje osmažit cibuli, když zesklovatí, přidat nakrájenou mrkev a za občasného míchání dále smažit. Přidat nakrájené žampiony a ještě chvíli míchat. Zalít malým množstvím vody (stačí tak půl hrnku až hrnek), aby se zelenina nepřipalovala. Přidat brambory a občas zamíchat a nechat vařit na mírném plameni.
Vedle si připravte bešamel (při přípravě bešamelu nezapoměňte občas zamíchat zeleninu, v případě potřeby podlít trochou vody)- do hrnce nalít trochu oleje a přisypat hladkou mouku (tak 4 lžíce), vše důkladně smíchat. Pokud by se tvořily hrudky, přidat ještě olej. Vše chvíli zahřát, ale jíška musí zůstat zlatavě světlá, nesmí zhnědnout. Do připravené jíšky vlít rostlinné mléko a jíšku důkladně rozmíchat. Když je bešamel hladký a bez hrudek, přelijte ho k zelenině.
K omáčce přidejte bobkový list, dvě špetky muškátové ořechu, sůl a pepř a nechte vše provařit - pouze na mírném plameni. Když začnou být brambory a mrkev měkké, přidejte brokolici nakrájenou na jednotlivé růžičky a ještě chvilku nechte mírně vařit, brokolici stačí jen pár minut.
Vyndejte bobkový list, v případě potřeby dokořeňte solí nebo muškátovým květem. Servírujte buď samotné, s rýží nebo s pečivem, já volila variantu s rýží.







You Might Also Like

2 komentářů

  1. Tohle jídlo dělávám jako "zadělávaná zelenina". Neboli zelenina v bešamelové omáčce. Vynikající. Ani jsem nevěděla, že to jí i Japonci :) Měla jsem to za typicky české ( středoevropské ) jídlo.

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzkoušeno, vynikající, rozhodně doporučuji.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené recepty