Seitan na divoko s bylinkovými brambory

sobota 4. července 2015

Už dlouho jsem chtěla zkusit namarinovat seitan. Musím říct, že to stojí za to. Seitan s bylinkami a liškami marinovaný přes noc a podávaný s bylinkovými brambory je úžasné jídlo, chuťově velmi intezivní, syté a prostě výborné. 



Seitan 

Ingredience


1 hrnek seitanfixu
1/2 hrnku studeného zeleninového vývaru
1/4 hrnku sojové omáčky
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce šťávy z citronu
3 lžíce lahůdkového droždí

Postup

Lepek(seitanfix) smíchat se studeným vývarem, sojovou omáčkou, olivovým olejem, šťávou z citronu a lahůdkovým droždím. Důkladně smíchat, nechat chvilku odležet, vytvořit několik menších "bochánků" a dát je vařit do vývaru. Vývar se nesmí příliš vařit, musí jen tak lehounce pobublávat, jinak nebude seitan dobrý. Seitan je potřeba vařit přibližně půl hodiny (kdyby byl takový žvýkačkový tak je málo uvařený). 
Po uvaření ho nechte trošku vychladnout, mezitím připravte marinádu. 

Marináda

5 lžic sojové omáčky - shoyu
3 lžíce oleje
tymián (dle chuti - já dala asi dvě lžíce)
rozmarýn (dle chutí - já dala asi lžíci)
2 stroužky česneku
pepř černý, růžový a bílý
trošku umeoctu 

200 g lišek

Postup

Všechny ingredience na marinádu (kromě lišek) smíchat, rozmarýn dávám pokrájený. Množství marinády dělám tak trošku od oka, aby bylo marinády dost a aby mi chutnala.

Lišky pokrájet na plátky a vmíchat do marinády. Vychladlé kousky seitanu dát do krabičky nebo misky, zalít připravenou marinádou s liškami, zavřít a nechat marinovat ideálně přes noc. 

Příprava před servírování

Mezitím, co se vaří brambory, vyndat seitan z marinády, opéct ho na sucho na pánvi a zalít marinádou s liškami, přidat trochu vody a nechat provařit. 

Bylinkové brambory

Ingredience

Brambory
olivový olej
ocet z červeného vína
1 urovnaná lžička dijonské hořčice
1 červená cibule
pažitka
rozmarýn

Postup

Brambory nakrájet na čtvrtky nebo půlky (dle velikosti brambory), uvařit ve slupce (pokud nemáte nové brambory, tak oloupat). 
V míse připravit omáčku na brambory. Smíchat olej, ocet, dijonskou hořčici, jemně nakrájenou cibuli, pažitku a rozmarýn. Do omáčky vmíchat uvařené brambory. 

Seitan podávat s omáčkou a bylinkovými brambory. 









Poznámka: Pokrmy se seitanem jsou nevhodné pro osoby trpící celiakií a lidi s alergií na lepek. Seitan je v podstatě ochucený lepek. 








You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty