Jak se informovat? Zdroje z českého prostředí.

čtvrtek 4. června 2015

Mnoho lidí se nechce dívat na zahraniční zdroje informací, protože si myslím, že u nás by to mohlo být jinak. Proto tu nabízím seznam informací a zdrojů z naší republiky.

  • Kniha Neber zvíře do úst, aneb podala snad eva Adamovi jelito od českého autora Pavla Huba je souborem rozhovorů s různými lidmi, která rozebírá problematiku práv zvířat z různých úhlů. Společným činitelem je, že všichni lidé mají zkušenosti z českých podmínek. Celá kniha je zdarma dostupná na internetu (zde ) nebo si ji můžete koupit v papírové verzi a určitě stojí za to si ji přečíst.
  • Přednášku O Životě českých dojnic vytvořila Lenka Štafová,která zmapovala situaci v ČR. Mluví o praktikách běžných v chovu krav na mléko.


  
  • Na youtube kanálu VeganFestTV je k vidění mnoho českých přednášek, za zmínku stojí hlavně přednášky rodičů veganských dětí a z novějších videí je zajímavá například přednáška "Nízkorozpočtové veganství" od Pavla Houdka, 
  • Na youtube kanálu Společnost pro zvířata jsou ke zhlédnutí tři videa z cyklu "moje veganská rodina" (časem snad přibydou další) a několik videí mapující situaci v chovech tzv."hospodářských" zvířat v ČR.
  • Na youtube kanálu Obránci zvířat jsou zveřejněna videa z českých kožešinových farem. 
  • Kniha Zvíře jako pokusný objekt od Terezy Vandrovcové představuje obor Animal Studies. Zkoumá jak vědec utlumí své emoce a morálku při testech na zvířatech. 
  • Na webu veganka můžete nalézt pravidelné podcasty - rozhovory se zajímavými českými osobami, které mají něco společného s veganstvím. Namátkou jmenuji Terezu Vandrovcovou, která přednáší obor Animal Studies v ČR a je mimo jiné autorkou webu soucitne , na kterém můžete najít mnoho užitečných informací; dále například rozhovor s Markem Kvapilem o permakulturním zemědělství; rozhovor s Jano Kupcem - jedním ze zakladatelů České Veganské Společnosti nebo rozhovory s veganskými sportovci. Kromě toho na tomto webu najdete feed příspěvků z několika veganských foodblogů.
  • Projekt, který je zatím v počátcích, ale který se vyplatí sledovat, je Farma Naděje (web zde ). Jde o projekt, který se inspiruje v zahraničních Farm Sanctuari, kde jsou zvířata zachraňována a nejsou nijak zneužívána. Kromě toho, že tam mnoho zvířat najde domov jde také o důležitou ukázku toho, jak jsou zvířata krásná a cítící stvoření, což může mnoha lidem otevírat oči.
  • Web Vegan Fighter se věnuje veganským sportovcům, pravidelně zveřejňuje články, radí s jídelníčkem u fyzicky aktivních lidí,  - zkrátka tam si přijdou na své sportovci. 
  • Na youtube kanálu Free269cz můžete najít videa z akcí české odnože hnutí 269 (Něco málo také na srdcem všem ), informace o akcích potom na webu 269cz nebo facebooku 269 Czech Republic




    You Might Also Like

    0 komentářů

    Oblíbené recepty