Jahodový dort

úterý 16. června 2015

Šťavnatý, lahodný, sladký ale přitom jemně nakyslý, chuťově dokonale vyvážený. Takový je tento jahodový dort. Výbornému citronovému korpusu s lahodným tofu krémem a jahodami se nedá odolat. :) Jediná nevýhoda je, že dort zmizí rychlostí blesku, naopak výhodou je snadná příprava. 





Těsto

Ingredience 

300 g polohrubé mouky
300 g cukru
1 lžíce kypřícího prášku (používám vinný kámen) 
3 lžíce citronové šťávy
250 ml rostlinného mléka
50 ml oleje

Postup

Smíchejte mouku, cukr a kypřící prášek. Přidejte olej, rostlinné mléko a šťávu z citronu a vymíchejte hladké těsto. Těsto vlijte do předem vymazané a vysypané dortové formy a urovnejte povrch. Dort pečte 30-45 minut při 180°C. Před koncem pečení vyzkoušejte špejlí, zda je dort upečený (suchá špejle po vytažení znamená, že je hotovo, pokud je obalená těstem, pečte ještě chvíli).  
Po upečení nechte korpus úplně vychladnout, oddělejte bok formy, který umyjte a zase ho vraťte zpátky. 

Krém 

Ingredience 

2 tofu natural
moučkový cukr - množství dle chuti
šťáva z 1 a 1/2 citronu (přidávejte postupně dle chuti)
rostlinné mléko (množství dle potřeby, spíš méně než více)
agar 

Postup

Tofu nadrobte do mixéru, přidejte citronovou šťávu, trochu rostlinného mléka a cukr. Množství rostlinného mléka upravte podle toho, jak vám půjde tofu rozmixovat, použit ho však vždy co nejméně, aby krém dobře ztuhl. Většinou stačí okolo 1/4 až 1/2 hrnku. Krém rozmixujte do hladka a dochuťte dle osobních preferencí.  

 
Připravený krém rozprostřete na vychladlý korpus a dejte ho chladit (pokud spěcháte, chlazení v této chvíli můžete vynechat, ale ztuhlý krém usnadňuje práci s jahodami a agarem. V případě že nebudete chladit krém v této fázi, musíte prodloužit chlazení po přidání agaru).
Na krém naklaďte jahody a připravte si agar. 
 
Do hrnce dejte 400 ml vody a 5 g agaru a agar důkladně rozmíchejte. Přiveďte ho k varu a vařit zhruba 4-5 minut, při vaření postupně přidejte 2-3 lžíce cukru. Nakonec vaření přidejte trochu citronové šťávy a nechte agar trochu zchladnout - aby nepálil na prst, ale nesmí ani vychladnout úplně, pak už by s ním nešlo pracovat. Agar opatrně vlijte na připravený dort, můžete ho nalít postupně pomocí lžíce nebo naběračky, nebo pomalým proudem přímo z hrnce. 
Takto připravený dort nechte chladit v lednici, aby agar zatuhl a můžete podávat.   

  








You Might Also Like

2 komentářů

  1. Ten vypadá tak skvěle! :) Máš tu moc hezké recepty, jsem fakt ráda, že jsem na tvůj blog narazila!

    OdpovědětVymazat

Oblíbené recepty