Domácí nachos

čtvrtek 26. února 2015

Když jsem pekla tortilly měla jsem moc těsta na zbytečně moc tortill. A tak mě napadlo upéct nachos, které nám pak zpestřili celý nadcházející pracovní týden. Postup je podobný jako u tortill, těsto je naprosto totožné, jen místo pečení kulatých placek se placky před pečením nakrájí na trojúhelníčky a ty se pak upečou.






Ingredience


Z tohoto množství vznikne 7 tortill (vím, divné číslo, ale je ideální pro nás na večeři a do obědových krabiček) a opravdu velká kupa nachos (tak 4x ta plná miska na fotce).   

3 hrnky hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
1 lžička soli
1/2 hrnku oleje
1 hrnek vlažné vody

Postup

Mouku smíchat se solí a kypřícím práškem, přidat olej a vodu. Mixovat mixérem s nástavci na těsto přibližně 1 minutu na vysokou rychlost, poté snížit rychlost na nejnižší a mixovat další minutu. Pokud se těsto zpočátku těžce spojuje přidejte opatrně pár lžic vody (mě to dalo 1 hrnek + 1 1/2 lžíce). Těsto bude opravdu krásně vláčné a nelepivé, takové sametové.
Vypracované těsto přendejte na pomoučenou (hladkou moukou) pracovní plochu a začněte ho dělit. Pokud pečete spolu s nachos i tortilly rozdělte těsto nejdříve tak, aby vám vyšel správný počet tortill. Těsto na nachos se nemusí tak pečlivě dělit, protože ho po vyválení stejně budete krájet na trojúhelníčky.
Těsto na nachos vyválejte přibližně do čtverce a rozkrájejte na pruhy a ty potom na trojúhelníčky.
Jednotlivé nachos klaďte na sucho na rozehřátou pánev a opékejte z obou stran, dokud nebudou vidět zahnědlé flíčky.
Upečené nachos sladujte v suchu, vydrží tak i týden a déle.


Podávejte například z rychlou rajčatovou omáčkou.

Ingredience

1 cibule
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl
provensálské byliny
250 ml rajčatového protlaku

Postup

Cibuli a česnek nakrájet na jemno a osmahnout na olivovém oleji do sklovata. Zalít rajčatovým protlakem, osolit, přidat bylinky a odstavit. Podávat po vychlazení.











You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty