Ratatouille s cizrnou

neděle 3. července 2016

  Ratatouille je zeleninový pokrm, který pochází z Francie. Tradičně se zelenina krájí na kolečka a podává se jako příloha, v tomto receptu ale slouží jako hlavní jídlo díky přidané cizrně. Je to bohatý zeleninový pokrm, je šťavnatý a sytý, ale není těžký. Jeho příprava jednoduchá a nevyžaduje mnoho času v kuchyni. 







Ingredience (4 porce)

150 g cizrny (v suchém stavu)
1 lilek
1 cuketa
1 větší cibule
3 stroužky česneku
5-8 rajčat

sůl
pepř
400 ml rajčatového protlaku
1 lžička tymiánu
1 lžička rozmarýnu 

olivový olej

Postup

Cizrnu namočte den předem, před vařením ji slijte a propláchněte. Cizrnu uvařte do měkka(tlakový hrnec 50 minut, obyčejný hrnec cca 1 a 1/2 hodiny).  Uvařenou cizrnu slijte. 
 
Lilek nakrájejte na tenká kolečka, rozložte na talíř, posolte a nechte alespoň 15 vypotit - lilek díky tomu ztratí hořkost. Vypocený lilek opláchněte vodou. 
Rajčata a cuketu nakrájejte na tenká kolečka. 
cibuli a česnek oloupejte a nakrájet na hrubo. 

Rajčatový protlak smíchejte s bylinkami, solí a pepřem. 

Na dno zapékací mísy nasypte cibuli s česnekem a zalijte je ochuceným rajčatovým protlakem. Poté v ruce skládejte na sebe vždy kolečko cukety, lilku a rajčete a vrstvěte je do sloupečku, který vložte do zapékací nádoby do omáčky. Vrstvěte tak dlouho, dokud nezaplníte celou zapékací misku.  Do volných míst po okraji a ve středu misky nasypejte předvařenou cizrnu. 
Zeleninu zakapejte olivovým olejem a poprašte solí. 
Ratatouille pečte zhruba 35-45 minut na 200°C.  
  



před pečením

upečeno


You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty