Dýňová polévka s chilli

úterý 20. září 2016

Dýně je úžasná podzimní zelenina s hřejivou pozitivní barvou a specifickou chutí. Dají se z ní vykouzlit výborná jídla a tato polévka je jedním z nich. Je snadná, opravdu výborná a díky chilly zahřeje i zevnitř.







Ingredience

dýně hokkaido
1 cibule
sůl
chilli (nejlepé čerstvou chilli papričku)
voda
jablečný ocet
olej
voda


dýňová a slunečnicová semínka
bílé tofu natural

dýňový olej

Postup

Dýni důkladně omyjte, rozkrojte a vydlabejte zrníčka a nakrájejte na větší kusy. Cibuli oloupejte a na hrubo pokrájejte. 
V hrnci rozehřejte trošku oleje a orestujte cibuli s dýní, dokud cibule není do sklovata. Přilijte vodu tak, aby byla veškěrá dýně ponořená, osolte a přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut, dokud dýně nezměkne. Když je dýně měkká, rozmixovat polévku úplně do hladka. Pokud je polévka po rozmixování příliž hustá, přidejte trochu vody a vraťe polévku do hrnce. Přihoďte několik kousků chilli, dochuťte jablečným octem a nechte alespoň 20 minut zahřívat na co nejjmenším plameni, aby se rozvinula chuť chilli.

Na sucho opražte slunečnicová a dýňová semínka a na troše oleje opečtě osolené a na malé kousky nakrájené tofu (až do křupava).


Polévku podávejte horkou s kořeněnými plátky pečené dýně, posypanou praženými semínky, opečeným tofu a pokapanou dýňovým olejem.



Kořeněné plátky pečené dýně
Dýni nakrájejte na slabší plátky (max 0,5 cm). Plátky dejte do mísy, zasypejte grilovacím kořením, zakápněte olejem, pořádně promíchjte, aby byly všechny plátky dýně okořeněné. Takto nachystané plátky dýně rozložte na pečící plech a pečte přibližně 45 minut na 170 °C (dokud dýně nezměkne). 






You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty