Veganské bramborovo-houbové pelmeně

úterý 28. října 2014

Pelmeně jsou vlastně takové domácí plněné těstoviny. Tento pokrm původně pochází z Ruska. Připravené, neuvaření pelmeně se dají zamrazit a uvařit když až když je jich potřeba. Nejrychlejší způsob přípravy je pomocí pelmeníku, což je vlastně taková děravá forma, na kterou se položí plát těsta, na těsto v místech děr formy se položí náplň, na to všechno se dá druhý plát těsta. Válečkem se dvě vrstvy těsta spojí k sobě, přičemž naplněná místa se "propadnou" do děr ve formě a pak už stačí jen hotové pelmeně z formy vysypat. Pelmeník ale není nutný, lze je tvořit i bez něj. 
Také musím upřesnit název tohoto pokrmu. Zveganizovala jsem jídlo, na které nám v rodině koluje recept od příbuzných a kterému říkáme doma pelmeně. Oficiálně se ale jmenují pelmeni. A aby to nebylo tak jednoduché, je to ještě trochu jinak, protože existuje něco jako varenyky. To je pokrm velice podobný pelmeňům, ale tradičně jsou plněné bramborami a zelím, kdežto pelmeni jsou plněné mrtvými zvířaty, takže to co jsem stvořila jsou tedy vlastně varenyky, které jsou tradiční ukrajinský pokrm. Pro mě toto jídlo už asi navždy zůstane zažité jako pelmeně...   





Těsto

Ingredience

2 hrnky polohrubé mouky
půl hrnku vody
půl lžičky soli
čtvrt hrnku rostlinného mléka
1 lžíce oleje
1/2 lžíce octa


Postup

Smíchat mouku se solí, potom vmíchat rostlinné mléko, olej, ocet, vodu a vypracovat hladké těsto. hotové těsto dát stranou.


Náplň

Ingredience

3 velké nebo 5 menších brambor
150g hub (žampiony, hlíva, hříbky - fantazii se meze nekladou)
sůl
tymián
rozmarýn
1 cibule
2 stroužky česneku
olej


Postup

Brambory oškrabat a uvařit. Uvařené brambory rozmačkat až do kaše a vmíchat do nich 2 protlačené stroužky česneku.
Na pánvi osmahnout na jemno nakrájenou cibuli a houby, přidat sůl, tymián a rozmarýn. Tuto směs smíchat s bramborami, v případě potřeby dosolit. 
Těsto rozdělit na 4 díly, každý z nich vyválet do velikosti pelmeníku a na pelmeníku vytvořit pelmeni (viz fotky). Pokud nemáte pelmeník, dají se tvořit větší čtverečky nebo kolečka, naplnit jednu půlku, druhou překlopit a okraje navlhčit vodou a přimáčknout vidličkou. 
Připravené pelmeni vařit v osolené vodě 5 minut (v případě větších tvarů bych čas vaření o něco protáhla). 


Omáčka

Ingredience

2 stroužky česneku
mouka
voda
ocet
sojová omáčka 
sůl


Postup

Na pánvi na rychlo osmahnout protlačený česnek, zaprášit ho moukou a zalít vodou. Mouku pořádně rozmíchat aby nezůstaly hrudky. Přidat lžičku octa, sojovou omáčku, může se přidat i trochu kokosového mléka a v případě potřeby dosolit. 














You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty